Adana Yumurtalık Sugözü Köyü

Adana Yumurtalık Sugözü Köyü

Sugözü köyü hangi ilimize bağlıdır? Sugözü köyü nerede? Yumurtalık ilçesinin köyleri hangileridir? Sugözü köyüne nasıl gidilir? Sugözü köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana nın kaç tane köyü vardır? Adana nın plakası, adana nın posta kodu?

Sugözü köyü nerede? Yumurtalık  ilçesinin köyleri hangileridir? Sugözü köyüne nasıl gidilir? Sugözü köyüne özgü yemekler hangileridir? Yumurtalık ın kaç tane köyü vardır? Adana nın plakası? Sugözü köyünde vefat edenler ? Sugözü köyünün yöresel yemekleri neleri nelerdir ? Sugözü köyünde kaç kişi yaşamaktadır ? Sugözü köyü oyunları, halayları, bayramları ? Sugözü köyü yöresel kıyafetleri ?  Sugözü köyünün muhtarları?

ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Sugözü, Adana ilinin Yumurtalık ilçesine bağlı bir köydür.Köy nüfusunun büyük çoğunluğu yörük olup farklı boylara mensuptur. Köyün kuruluşu cumhuriyetin ilk dönemine rastlamaktadır.

Ermenilerin bölgeden çekilmesinin ardından yörükler hayvanlarını hırsızlardan daha uzak bir noktada tutmak amacıyla bugün "İçme Deresi" olarak bilinen bölgede konaklamışlardır. Bu bölgede tam bir yerleşik düzene geçilmemiş olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin yer tesis etmesiyle Sugözü Köyü bugünkü yerine kurulmuştur.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köy o dönemlerden yakın zamana kadar "Hunutlu" olarak anılsa da günümüzde resmi adı "Sugözü" olarak değiştirilmiştir. Köylüler yerleşik düzene geçilmesiyle birlikte tepelerdeki makilik arazileri tarıma açmışlar.

 Gölovası Köyü ile Hamzalı Köyü arasındaki ova topraklarında tarım yapmaya başlamışlardır. (Tekeli Yörükleri, Çakallı, Haylazlı, Hayta).Yörük Türkmenleri Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
 

Özellikle coşkulu köy düğünleri ile bilinilir.Adana iline 65 km, Yumurtalık ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köy alanı İskenderun Körfezine komşu olup, tepelik arazi üstüne kurulmuştur.

Köyün "Akkum" ve "Gulluk" adında iki yerel plajı bulunmaktadır. Gulluk'un Köy merkezine uzaklığı 2,6 Km, Akkum'un Köy merkezine uzaklığı ise 3 Km'dir. Akkum sahili aynı zamanda Carette Caretta yumurtlama alanı olup geniş bir kum alana sahiptir.

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi] etki alanı içerisindedir. Tarım yapılmayan alanlar makiliktir. Bu alanlarda kekik ve sıklamenler çokça bulunmaktadır. Sıklamenler köyde "Ebeküs" veya "Küsküs Çiçeği" olarak anılmaktadır.

Köyde yerel ağaçların yanında okaliptüsler de göze çarpmaktadır. Köyde bu ağaç "Garipdos" olarak bilinmektedir.Köyün ekonomisi tarım ve buyuk bas ve kucuk bas hayvandır dayalıdır. Buğday, mısır, pamuk, karpuz, salatalık, ayçiçeği gibi tarım ürünlerinin yanı sıra 2000'li yıllardan itibaren geniş bir alanda zeytin yetiştirilmektedir.

Zeytin tarımı daha çok köye yakın olan tepelik arazilerde ve sulu tarım yapılmayan bölgelerde yapılmaktadır. Ekonomik amaçlı olmamakla birlikte incir, nar, dikenli incir, üzüm, kayısı, erik, dut gibi meyveler üretilmektedir.

Ayrıca Sugözü Termik Santrali'nin(İsken) kurulmasıyla köy halkına iş imkânı sağlanmıştır. Bunun yanında termik santralin çevreye verdiği zararlar hala tartışılmaktadır.
 

Köyde, ilköğretim okulu vardır ve taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. PTT şube ve acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

SUGÖZÜ KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

SUGÖZÜ KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYIIZ

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.