Adana Yüreğir  Çotlu  Köyü

Adana Yüreğir Çotlu Köyü

Çotlu köyü hangi ilimizdedir?Çotlu köyü hangi ilimizdedir?Çotlu köyü haberleri için tıklayın! Çotlu köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Çotlu köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Yüreğir Çotlu köyüne nasıl gidilir?Çotlu köyünde vefat edenler?

Çotlu  köyü hangi ilimizdedir?  

Çotlu köyü haberleri için tıklayın!  Çotlu köyünde kaç kişi yaşamaktadır? 

ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

ÇotluAdana ilinin Yüreğir ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yörük Oğuz Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köy öz be öz Türk mahallesidir. Köy 1800'lü yıllarda Bozdoğan Türkmenleri Aşiretinin ÜÇOK boyundan olan YÖRÜK ÖMER denilen biri tarafından kurulmuştur.Birinci dünya savaşında ermeni mezalimiyle karşı karşıya kalan köy halkı arasında Ceyhan nehrinin bulunduğu güneydoğusundaki 8–10 km mesafedeki Cebennur sıradağlarına kaçmıştır.Bu olaya o yörede Kaç Kaç denilmektedir.Daha sonra kendi aralarında örgütlenerek ermeni mezalimine son vermişlerdir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !!!

Çotlu Mahallesinin gelenekleri: örneğin kınada gelinin kafasında şeker kırılır kırılan şekerde evlenmemiş kızlara yedirilir, Mesela boş beşiği sallama, bebekte baş ağrısı meydana gelir denir. Evlenecek kızın yakınları nişan günü damat gelini almaya geldiği zaman para vermeden gelini göstermezler yani vermezler ve nişan, kına kız evi önünde olur.Geleneklerine oldukça bağlıdırlar.Akrabalık bağları güçlüdür. Yemekleri ise: örneğin düğün yemekleri genelikle yüzük çorbası dövme pilavı kuru fasulye olur tabi toplu yemekler içinde geçerlidir. nişan kına kız evini önünde olur.

ADANIN TARİHİ GEÇMİŞİ ...

Çotlu mahallesinin coğrafyası genellikle ılıman iklim hakimdir kışın ılık ve yağışlı hava egemendir. Çotlu mahallesi tarım mahallesi olma özeligi gösterir tarım oradaki herkesin geçim kaynağını doğrudan ve dolaylı yoldan oluşturur hayvancılıkta vardır ancak tarım kadar fazla yaygın degildir son yıllarda köy mısır tarımı yaygın olmaya başlamışken ancak yavaş yavaş pamuk tarımı yapılmaya başlanmıştır gerek pamuğun toplama makinası çıkması gerekse devlet tarafından özendirici politikalar yapılması üzerine Çukurova yine pamuk tarlalarıyla anılacak zeytinde son yıllarda gelişme göstermiştir yer şekillerinde mahallede düz bir ova şekli gösterir engebesizdir mahallede fazla orman yoktur hep tarım tarlalarıyla görülür.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ve özellikle yazın oldukça sıcaktır ama nemli bir hava söz konusu değildir. Hava sıcak ve serin geçmektedir. Kışları ise az yağmurlu ve soğuk geçmektedir.Suriyeli mülteciler mahallenin yakınındaki bir araziye yerleştirilmek istenmiştir. Bunu istemeyen köy yerlisi buna şiddetle karşı çıkarak eylemler yapmışlardır ve nihayetindeSuriyeliler gelememiştir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi var fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık evi vardır ancak sağlık ocağı yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Mahallede  söz konusu bölgede  örneği çok az bulunan ve DSİ’ye ait basınçlı kapalı sulama sisteminin yer almakta ve akarsuların ulaşamadığı yüksek arazilerde dahil olmak üzere bu sayede bölgenin tamamına sulak arazi özelliği kazandırılmaktadır. Basınçlı sulama sisteminin köy içindeki pompa merkezinden Ali YÜREK isimli personel sorumlu olmakla birlikte, mahallede bulunduğunuz sürece kendisinden ayrıca detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca mahallede; tarım merkezi ve bir adet tarım danışmanı (ziraat mühendisi) bulunmaktadır. Ayrıca bakkal ve kasap da mevcuttur. Ve Adana'da ki birçok mahallede bulunmaya internet ve playstation kafe de mahallesimüzde mevcuttur. İnternet kafede dört bilgisayar, playstation kafede ise bir playstation mevcuttur.

ÇOTLU  KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !!!

ÇOTLU KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ !!!

 

Çotlu köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Yüreğir Çotlu köyüne nasıl gidilir?  ​Çotlu köyünde vefat edenler?

Çotlu köyü resimleri,Çotlu köyü Videoları,Çotlu köyü facebook.Çotlu köyü geçim kaynağı nedir? 

Çotlu köyünde düğünler nasıl yapılır? Adana Çotlu köyü cinayeti.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.