Adıyaman Besni Yelbastı Köyü

Adıyaman Besni Yelbastı Köyü

Yelbastı köyü hangi ilimizdedir? Yelbastı köyü haberleri için tıklayın! Yelbastı köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Yelbastı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Besni Yelbastı köyüne nasıl gidilir? Yelbastı köyünde vefat edenler?

Yelbastı Köyü Hangi ilimizdedir?

Yelbastı köyü haberleri için tıklayınız! Yelbastı köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Yelbastı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.Adıyaman ili Besni ilçesine bağlı olan Yelbastı Köyü, ilçenin güneydoğusunda bulunmaktadır. İlçeye 10 Km uzaklıkta bulunan köyün eski adı Şamuşağıdır.

Köy halkı genellikle çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Ayrıca köyün iki mezrası vardır.Okuma yazma oranı yüksektir. Köyde 6 kabile yaşamaktadır. Mudurler, Hacı milleti, Mamılolar, Zobu milleti, Barazlar ve Evliyalar diye ayrılırlar.

Kabilelerin en köklüsü Mudurler,Baraziler, Hacı milleti, Zobular ve Mamılolardır.Mudurler yani BONCUK kabilesi simdi Adiyamanin Golbasi ilcesinde yasamaktadir.

Geleneksel yemekler; lolık, tırşıke qariye (zehirli bir ottan, pirinç ve bulgur katılarak otun zehiri alınarak yapılır).

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

İçli Köfte: Bulgur ve et, soğan, salça, yeşillık doğranarak yapılır ve yumurta şeklınde olur suda haşlanır, yağı daha sonra kızartılarak eklenir.

Kenger Tırşığı: Dağda meşhur kenger sakızının olduğu ottur. Filizken toplanılır ve haşlanır. Yağ, salça, soğan, sarımsak ve yıne bulgur pirinç katılarak yapılır.

Dolma: Yeşil dolma biberinden yöresel adı isot olan biberin kuru veya yeşil fark etmeden içi oyularak pirinç, soğan, salça, et veya bulgur soğan katılır. Etli ve etsiz yapılabilir.

Dolma: Salatalıktan ve kabaktan yapılır. Etli veya etsiz yapılabilir. Bulgur ve pirinçten, yağ, soğan, salçadan oluşan sos ve baharatlarla yapılır. En son sumak ekşisi ile kaynatılır.

Sarma: Asma yaprağı, dut yaprağı ve lahanadan yapılır. İç olarak etli ve etsiz olabilir. Bulgur, soğan , salça, et ve yağ katılır. Yapraklar haşlandıktan sora iç hazırlanılır ve kaynatılır sumak ekşisi ile birlikte lezzetli olur. Pirinçle de yapılırsa aynı malzemeler kullanılır.

Tırşık: Domates, patlıcan, yeşil biber, soğan ve kabaktan yapılır. Etli ve etsiz, kurutulmuş veya kurutulmamış sebzelerle yapılabilir. Yağ, salça, soğanla terbiye edilerek yapılır.

Lapa: Mercimekten yapılır. Soyulmuş mercimek eriyinceye kadar suda kaynatılır, katılaştıktan sonra yağ, salça ve soğanla sosu yapılır.

Katma: Hamur yoğrulur, açılır, iç olarak kış kabağının içi haşlanır yine salça, soğan, yağla terbiye edilir. Hamur açıldıktan sonra içine malzemeler konur ve yarım daire şekli verilerek pişirilir. İç malzemesi patlıcan, biber, domatestir. Lor, çökelek ve peynirle de yapılabilir. Soğan, salça ve yağdan yapılan sosla karıştırılarak yenilir.

Kara Çorba: Nohut, kırılmış buğday ve mercimekten yapılır. Kaynatılarak içine klasik soğan, yağ ve salçadan oluşan sos katılır. Genellikle sabahları yenilir.

Çiğköfte: Bulgurla, et veya etsiz yapılabilir. Yumurta, baharat, yağ, soğan ve salça ile yoğrulur.

Cıvıkçütte: Simit diye adlandırılan öğütülmüş buğdaydan olan bulgurun küçük halidir. Soğan, salça ve yağ sosuyla yapılır.

Kayğana: Yumurta kırılır, az miktarda un ile iyice karıştırılır ve terayağıyla kızartılarak pişirilir.

Adıyaman iline 55 km, Besni ilçesine 10 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Ahmet ÖZTÜRK
2004 - Ahmet ÖZTÜRK
1999 - Fakri KORKMAZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur.

Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


 

YELBASTI KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

YELBASTI KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BESNİ İLÇESİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yelbastı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Besni Yelbastı köyüne nasıl gidilir? Yelbastı köyünde vefat edenler?

Yelbastı köyü resimleri,Yelbastı köyü Videoları,Yelbastı köyü facebook,Yelbastı köyü geçim kaynağı nedir? 

Yelbastı köyünde düğünler nasıl yapılır? Besni ilçesinde doğan ünlüler?

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.