Afyon Dinar Aktoprak Köyü

Afyon Dinar Aktoprak Köyü

Aktoprak köyü hangi ilimizdedir? Aktoprak köyü haberleri için tıklayın! Aktoprak köyde kaç kişi yaşamaktadır? Aktoprak köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Dinar Aktoprak köyüne nasıl gidilir? Aktoprak köyünde vefat edenler?

Aktoprak Köyü Hangi ilimizdedir?

Aktoprak köyü haberleri için tıklayınız! Aktoprak köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Aktoprak, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.Köyün yerleşimi 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Köy halkı tabiri caizse tam bir mozaiktir. Halk Antalya yöresinde yaşayan Tekelioğullarından Araplara Yörüklerden Türkmenlere her gruptan insanın kardeşce yaşadığı bir yerdir.

Köy halkı göçebedir. Köy iki köyön birleşmesiyle bölgedeki büyük köylerdendir. 1950'li yıllarda Tokat'ta yaşayan halk, suyun çekilmesinden dolayı köye iltihak etmiştir. Eskiden köy çok ağaçlıklı ve özellikle de gürgen ağacı olduğundan köyün ilk ismi Gürgen olmuş daha sonra Oğullar olarak değiştirilmiş, yine köyün çeyreği beyaz toprak olduğu için en son şekliyle Aktoprak olarak kalmıştır.

En son 1 Ekim 1995 tarihinde Dinar ilçemizde meydana gelen depremle birlikte, köye yapılan deprem evlerinin yeni bir zemine taşınmasından dolayı köy eski köy ve yeni köy olmak üzere iki parça haline gelmiştir. Köye, ilçeye yakınlığı sebebiyle gündüzleri her saat başında belediye otobüsü sefer düzenlemektedir.

Köyün gelenek ve göreneği yörük ve türkmen gelenek göreneğidir.Afyonkarahisar iline 117 km, Denizli iline 110 km, Isparta ve Burdur illerine 65 km, Uşak iline 115 km, Dinar ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Çevre köyleri:Norkas, Tekin, Bademli,Gençali, Avdan ve Çakıcı köyleridir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Ağırlıklı olarak Göller yöresine has olan ılıman iklim kuşağındadır.

Köyün nüfusu:
2000    295
1997    305

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde %98 kuru tarım yapılmakta olup genellikle de arpa, buğday, nohut, kimyon, anason vb ekilmektedir. Meyvecilik ancak kendilerinin yiyeceği kadardır. Ticari bir amaç güdülmemektedir.

Köyde arazinin çoğunun kıraç olması,tarım ve hayvancılığın da iyi bir hayat standardı getirmemesi nedeniyle; özellikle köydeki gençleri Denizli ve İzmir gibi şehirlere göçe zorlamış, dolayısıyla tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir.

Köy adeta emekli ve yaşlı insanların yaşadığı bir yer olmuştur. Köy halkı yazın ve bayramlarda hemen hemen herkesin gelmesiyle tam bir bayram yaşayıp hasret gidermektedir.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak okulun kullanılmasının yanı sıra taşımalı eğitimden de yararlanılmaktadır.

Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Ayrıca köy sakinleri tarafından kurulan Toprak Sulama Kooperatifi 1992 yılında kurulmuş olup , halen iki adet aktif kuyu ile faaliyetine devam etmektedir. Faaliyetteki kuyularla köyün Altınova, Tıpıl, Curnal ve ören yerlerinde bulunan tarım arazilerinde sulu tarım yapılma imkânı doğmuştur.

Köye Dinar Belediyesi'ne ait belediye otobüsleri gündüz saat 17 ye kadar her saat başı sefer düzenlemektedir.


 

AKTOPRAK KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Aktoprak köyüne özgü yemekler hangileridir? 

Afyon Dinar Aktoprak köyüne nasıl gidilir? Aktoprak köyünde vefat edenler?
 
Aktoprak köyü resimleri,Aktoprak köyü Videoları,Aktoprak köyü facebook,
 
Aktoprak köyü geçim kaynağı nedir? Aktoprak köyünde düğünler nasıl yapılır? Dinar ilçesinde doğan ünlüler?
 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.