Afyon Emirdağ Kılıçlı Kavlaklı Köyü

Afyon Emirdağ Kılıçlı Kavlaklı Köyü

Kılıçlı Kavlaklı köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kılıçlı Kavlaklı köyü, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.ÇAKIRLAR SÜLALESİ Köyün en tanınır sözü geçenlerdendir.genel olarak izmire yerleşmişler.eski dönemlerde yani kurtuşu savaşı dönemlerinde köyün imamlığını yapmış olup sevilen kişiler arasındandır.

KORAŞLAR sülalesi 18'inci OĞUZ-TÜRKMEN boylarından olup, Orta Asya'dan kalkarak önce Yozgat yöresini ele geçirmiş, ardından buraya gelerek Kılıçlı'yı kendilerine yurt etmiştir. EMİROĞULLARI sülalesi, II. Abdülhamit'in seyislerinden olan Seyis Emir Efendi'nin bu köye Abdulhamit'in ölümünden sonra kaçıp gelerek yerleşmesi sonucunda sülale oluşmuştur.

Nalbantlık mesleğinin oradan geldiği bilinmektedir.Köy Kurtuluş Savaşı döneminde düşmana tüm gücüyle direnmiştir. Büyük taarruz zamanında düşmanı önüne katıp kovalayan köyler arasında olmuştur.Yunanlılar arasında koca dağ diye tanınan dağ da bu yörededir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

OĞUZ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Köyün yemekleri TÜRKMEN boylarının göç etmeleri nedeniyle değişiklik arz edebilir. Av merakından dolayı Arap aşı (tavşan eti ve suyuyla yapılan çorba ve yanında hamur işi), haşhaşlı katmer, tarhana çorbası (elle yapılan ve avuç içine sıkılan çeşidi), yufka, bulgur pilavı (mercimekli veya yoğurtlu), yoğurt (özel helkelerde).

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köylüler her yılın Haziran ayının ilk haftasıyla sonuna dek Bayat yaylalarına göç ederek hayvanlarını burda otlatırlar. Giyimleri saya ve başlarını eşarpla örterken baş kısmına işlemeli tülbent örterler.

Düğünler Perşembe günü bayrak kaldırma (yani düğünün başladığını gösterir) başlar. Cumartesi gecesi kına gecesi yapılır, kına gecelerinde çeşitli oyunlar oynanır. Düğünlerde içki içilmez.

Pazar günü gelin alma merasimi yapılır ve düğün pazar günü biter.Arazisi dağlık olup bitki örtüsü yaşlı palamut ağaçlarından oluşur. Emirdağ'a 21, Afyon'a 76, Çifteler'e 40, Eskişehir'e 106 km mesafede bulunmaktadır.

Köyün iklimi karasal iklimdir.Köy, önceden çok kalabalıktı ama şimdi fazla kimse kalmamıştır. Kimileri Eskişehir, kimisi Çifteler İzmir gibi yerlere göç etmişlerdir.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün yıllara gören muhtarları:

1963 - 1968 ALİ ÖZKAN ( KORAŞ ALİ )

1968 -1973 HASAN ÖZKAN ( HASAN ÇAKMAK )

1973 - 1973 HASAN DEMİR ( KARAYUSUFUN HASAN )

1973 -1973 SİNAN KAPLAN ( KÖSE SİNAN )

1973 -1978 YUSUF ÇINAR ( ALİ OSMANIN DEDENİN OĞLU )

1978 - 1985 YUSUF İZZETTİN ŞAHİN ( İYİ TANIRLAR , BİLEN BİLİR , )

1985 - 2000 SATILMIŞ ERDOĞAN ( NAMIDEĞER KOCABIÇAK )

2000 - 2005 FEVZİ ERDOĞAN

2005 - 2009 İBRAHİM UYSAL

2009 - 2014 MUHARREM SÖĞÜT

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ancak tarlalar iklimden dolayı kuraktır doğal olarak hayvanlar fazla yeşillik görememektedir. Büyük şehirLere göç edenler her ay düzenLi oLarak para yollayarak köyün ortak kullanım alanlarını düzenlerler. Ayrıca her Mayıs'ın 2. haftasnda hıdırellez faaliyetleri icra edilir. Bu faaliyete çevre köylerden ve il dışından katılımlar olmaktadır.

Köyün yolu asfalt olup çevre köylere ve ilçelere ulaşım sorunludur. Köyün okulu kullanılmamakla beraber yıkılacak duruma gelmiştir. Sağlık ocağı yoktur. Şu an bakkal da yoktur. Köy iki parça olduğu için, köy camisi ortadadır. ayrıca koyunlu mahellesi de bulunmaktadır.

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.