Afyon Emirdağ Örenköy

Afyon Emirdağ Örenköy

Örenköy hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Örenköy, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.1710-1740 yılları arasında zorunlu iskana tabii tutulan yörük boylarından altı aile tarafından kurulmuştur. Köyde yaşayanlar 2008 yılında yedinci kuşağı temsil etmektedirler.

Örenköy; daha sonraki dönemlerde başka bölgelerden gelen ailelerin de katılımı ile yedi kışlak ve bir köy merkezinden oluşan yapısına kavuşmuştur.170 yıl kadar idari olarak Konya Akşehir'e bağlı kalmıştır.

1871 tarihli Konya Vilayet salnamesinde köyümüzün adı ''Viran karyesi'' olarak geçmektedir. 1871 tarihinde 10 hane (aile) ve 34 vergi veren hane reisi bulunmaktadır.

İlçe merkezi olan Akşehir'e uzaklığı 14 saatlik yürüyüş mesafesi olarak aktarılmıştır ki bu süre 70 km olarak da zikredilebilir.1834 tarihli tapu kayıtlarında da köyün adı Viran karyesi olarak yazılıdır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Yakın zamana kadar köy merkezine ilaveten Hacıahmetli, Leylekli, Koyunçalı, Sergurut, Belkuyu gibi kışlak yerleşimlerinde yaşayan köy halkı, Leylekli ve Hacıahmet yaylalarının birleşerek köy olması, Koyunçalı ve Sergurut gibi yaylalarının eski özelliklerini kaybetmesine bağlı olarak Örenköy merkezinde toplanmıştır.

Yörük Oğuz Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Tanınmış yemekleri olarak; bulgur pilavı (en az yirmi çeşidi yapılır), topalak (etli topça ve yoğurtlu topça olarak da bilinir ve başka bölgelerdeki yuvalama aşı ile benzerlikler taşır), papara, ciğer dolazı, peynir dolazı, ufaklı börek, katmer, bükme, yoğurt tarhanası, yepinti, ağız ve yarpızlı sakalasarkan sayılabilir.

Afyonkarahisar iline 126 Km., Emirdağ ilçesine53 Km. uzaklıktadır. Köy İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

1970'li yılların ortalarında yaklaşık 2000 olan köy nufusunun yaklaşık yarısı Eskişehir kent merkezine, bir kısmı Denizli kent merkezine, Emirdağ ilçe merkezine ve Antalya kent merkezine göç etmiştir.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün nüfusu:
2007    515
2000    685
1997    652
1872    34

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, 1980'li yıllara kadar yaklaşık 10 derslikli ilkokul ve bir ortaokul mevcut iken şu an bir ilköğretim okulu vardır fakat faal değildir. Taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.

Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi faaliyete geçmiştir. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.