Afyon Emirdağ Yavuz Köyü

Afyon Emirdağ Yavuz Köyü

Yavuz köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yavuz, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı şu anda kurumuş olan küçük bir doğal göletten gelmektedir. Gölete eskiden 'Hoyran Göleti' denirmiş. Zamanla Horan a evrilmiş.

Sonrada adı Yavuz olarak değiştirilmiştir. Köyün tarihi oldukça eski olmakla birlikte bilimsel olarak araştırılması gereken bir konudur. Köy Firigyanın başkenti Gordiyona kadar uzanan eski bir yol güzergahında yer almaktadır.

Bu yol hâlen kullanılmaktadır ve kesme taşlarla döşendiği için 'kademe yolu' olarak adlandırılır. Köyde bugün yaşayan halk Musul ve Rakka üzerinden göç eden Türkmenlerin torunlarıdır. O nedenle halk arasında musulcalılar olarak adlandırılır.

Oğuz Türkmen gelenekleri hâlen doğum, ölüm ve düğünlerde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Sülale isimleri hâlen Türkmenlerin bağlı olduğu aşiretlerden gelmektedir. Cüvelekli, ceritli, toylar, tekerekli gibi aşiret isimleri halk arasında halen kullanılmaktadır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Geleneklerde OĞUZ-TÜRKMEN kültürü hakimdir. Doğum, ölüm ve düğün gelenekleri küçük nüanslarla diğer Türkmen ve Yörük gelenekleri ile örtüşmektedir. Nazar inancı tüm türkmenlerde olduğu gibi yaygındır ve yeni doğan çocuklara, eve ve büyük baş hayvanlara boncuk ve renkli iplerden örülen nazarlıklar takılır.

Düğün törenlerinde imece ve yardımlaşma günümüzde azalmakla beraber hâlen devam etmektedir. Dügünden bir gün önce (genellikle salı ya da çarşamba) düğün evinin damına beyaz bayrak dikilir. Anlamı o evede düğün hazırlığı var demektir. Halk arasında bunun adı 'ekmek bayrağı'dır.

Düğün için gereken ihtiyaçlar komşularında el birliğiyle hazırlanmasıdır. Çok eskiden düğün odunu kırılırmış örneğin, yufka, somun ve börek gibi hamur işleri hep beraber yapılıp düğün sarması sarılırmış( düğün sarması hazırlama geleneği hâlen devam etmektedir.)

Koyunlar kesilip etler hazırlanır ve düğün bayrak kaldırma merasimiyle başlatılır.Afyonkarahisar iline 76 km, Emirdağ ilçesine 6 km uzaklıktadır. Ve bir km to Sogukkuyu.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2000    108
1997    104

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.