Afyon Sandıklı Alacami Köyü

Afyon Sandıklı Alacami Köyü

Alacami köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Alacami, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Şu an elde olan bilgilere göre köyün adı Mostar'ın kuzeydoğusunda yer alan Nevesinje adlı beldedeki bir camiden (Alaca Camija) gelmektedir.

Köy halkı aileler,akrabalar,boylar halinde birbirine yakın zamanlarda 1830'lu yıllardan 1900'lü yılların başına kadar geçen uzun süreçte kendilerine tahsis edilen bu bölgeye göç etmişler ve o zamandan beri de burayı kendilerine yurt edinmişlerdir.

Genel olarak Saraybosna ve Mostar şehirlerinden gelen göçmenler kendilerine Osmanlı Hükumeti tarafından bağışlanan geniş arazide köylerini daha önceden de burada var olan eski bir Türk köyü ile birlikte kurmuşlar ve daha çok araziye dayalı tarım ile hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamışlardır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Alacami köyünde, köyün kurulduğu ilk yıllardan beri süregelen bazı adetler kendini daha çok düğünlerde göstermektedir. Düğün boyunca gözlemlenebilen karakteristik adetlerde Boşnakça türküler, yöresel kültürel seyirlik oyunlar(maşala),kız alma esnasında okunan dualar ve köyün gençlerinin hep birden damada kirvelik yapmaları gibi özellikler göze çarpmaktadır.

Yüz yılı aşkın süredir Türk kültürü ile yoğrulan ve geldikleri yörelerin de adetlerini yaşatmaya çalışan köy halkının sıcak kanlı ve neşeli tavırları ile çevre köylerle kurdukları iyi ilişkiler genel kültürel özellikler olarak bilinmektedir.

Göçmen köyü olmasına binaen göçmen yemekleri ve özellikle 'katmer' ve 'Boşnak böreği' meşhurdur. Giyim konusunda yöresel kıyafetler daha çok Sandıklı yöresine ait karakteristik özellikler gösterse de ayrıntılarda eskiden gelen bazı motifleri yakalamak mümkün olabilmektedir.

TRT kaynaklarında yer alan taslak halinde bir belgesel çalışmaları devam ediyor. Türkiye ile dünyanın her yerinde çeşitli görevlerde bulunan ve çeşitli işler yapan birçok kişi olduğu tespit edilmiştir. Askerler, polisler, öğretmenler, hakimler, avukatlar, öğretim görevlileri, mühendisler, yazar ve esnaflar Türkiye ve dünyanın birçok yerinde görevlerine devam etmektedir.

Bu durum köy halkının eğitime verdiği önemi göstermektedir. Hemen bütün ailelerde dikkat çeken bu özelliğe bağlı olarak her aile için eğitim birinci sıradaki öncelik olarak öne çıkmaktadır.Afyonkarahisar iline 85 km, Sandıklı ilçesine 24 km uzaklıktadır.

Komşu köyleri Alagöz, Arızlar, Saltık, Emirhisar ve Yeniköy'dür. Köye ulaşım Sandıklı-Uşak Devlet Karayolu 19. km sinden 'Alacami Köyü' sapağından veya Sandıklı-Afyon Devlet Karayolu 3. km sinden sonra sapılan üst yoldan sağlanmaktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.İklime bağlı olarak ortaya çıkan genel özellikler sonucu yazları sıcak geçmekte ve kışları soğuk,kar yağışlı geçmektedir. Yağmur daha çok ilkbahar mevsiminde ortaya çıkmaktadır.

Köyün nüfusu:
2010    153
2000    215
1997    231

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi inşaat,tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde bir ilköğretim okulu ve bir cami vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem de kanalizasyon altyapı sistemi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır.

Bir de sağlık ocağı bulunan köyde görevli bir sağlık personeli şu an yoktur.Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ağı ve sabit telefon sistemi vardır. Köy içi alanı 2006 yılında parke taşı ile döşenmiş ve daha modern bir görünüme kavuşmuştur.

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.