Afyon Sandıklı Çomoğlu Köyü

Afyon Sandıklı Çomoğlu Köyü

Çomoğlu köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Çomoğlu, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Söz konusu Çomoğulları 320 yıl önce Resul Ağa ile Erzurum civarına yerleşmiş ve daha sonra savaş vb nedenlerle birçok yere göç etmişlerdir.

Özellikle Sivasın Suşehri ilçesinde Kurtuluş savaşı esnasında, örnek hizmet vermiş ve Sülale büyüklerinden bazıları burada hayatın gözlerine yummuşlardır. Köye ismini veren ailenin Kazakistan'da da küçük bir yerleşim yeri mevcuttur.

Köyün adı Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı ÇOMOĞLU sülalesinden gelmektedir. Adını aldığı Aşkale ilçesinde, Çomoğlu hanı ve Çomoğlu Komu diye iki köyü olmakla beraber Aşkale ilçesinde nüfus yoğunlaşmıştır.

Bu sülaleye ait Malatya ili Darende ilçesinde, Rize İli Çayeli ilçesinde ve Türkiye'nin birçok ilinde aile mevcuttur.Bir kısım Çomoğlu sülalesi mensupları sülale ismine yakın soy isimleri almışlardır.Bazıları: Çomoğulları, Çomaklı, Çom bilinenlerdir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Yukarıdaki tarihçede bazı tarihlerde yanlışlıklar olduğu kanaatindeyim.Çünkü bize aktarılan şifahi bilgilere göre çomoğlu ailesi takriben 1000 yıl önce Orta Asyadan Anadoluya göçmüşlerdir.İlk yerleşim yeri olarak Şam veya Halep civarındadır.

Daha sonra Anadolu içlerine göç etmişlerdir.İkinci yerleşim yeri olarak Diyarbakır Lice ilçesi bilinmektedir.Burada ne kadar kalındığı net olarak bilinmiyor.Daha sonra Kuzey Doğu Anadoluya doğru göç ederken bir kısım atalarımız Malatya ilinin Darende ilçesinde kaldığı bilinmektedir.

Diğer atalarımız Erzurum'un ova köylerinden Ermeçik köyüne yerleşmişlerdir.Burada en kadar kalındığı net olarak bilinmemektedir.Daha sonra atalarımızın bir kısmı Bayburtun Başçimağıl köyüne yerleşmişlerdir.

Burada ne kadar kalındığı bilinmeden zamandan sonra iki veya üç kardeş tahminen 300 yıl önce Rizenin Çayeli ilçesine göç etmişlerdir.Daha sonra orada kalan akrabalar bir sebepten dolayı 1800 yılların başında iki kardeş(Yusuf Ağa ve Hüseyin Ağa) tekrar Erzurum'a göç etmişler, daha sonra Aşkale ilçesine bağlı Çomoğlu Komunu Aşkaleli Himmet Ağa denilen birisinden alarak Aşkalenin Çomoğlu komuna yerleşmişlerdir.

Bu bilgiler dedelerimizin nesilden nesile aktarılan şifahi bilgilere dayanmaktadır. Yukarıda arz edildiği gibi ailemizin çok büyük bir kısmının bilgisine sahip değiliz.Örneğin Halep veya Şam civarında, Diyarbakır Licede, Erzurum Ermecik köyünde,Bayburt BaşçimağılDa ne kadar yıl kaldığımız bilinmemektedir.

Aslında biz çok büyük bir aileyiz.Ailemizin ancak aç az kısmı hakkında bilgiye sahibiyiz.Basit bir hesap yaparsak 1000 yıldır Anadoluda yaşayan Çomoğlu ailemizin yüzbinlerce ferdinin olması gerekir. Halbuki bizler on bin aile ferdine sahibiyiz.Bu konunların araştırılması için bilimsel ve akademik çalışmalarının yapılması gerekir.

Merkezi İstanbul'da olan Anadolu Çomoğuluları ve merkezi Erzurumda olan Erzurum Çomoğuları Derneklerimiz mevcuddur. Bu derneklermizin desteğiyle ileride yapılacak Çomoğlu Kurultayları,Kongreler ve Konferanslarda bu konuların bilimsel olarak incelenmesi ve ailemizle ilgili bilgilerinin kayıt altına alınmasını temenni etmekteyim.(Prof.Dr.Ömer ÇOMAKLI Erzurum Çomoğluları Derneği Denetleme Kurulu Başkanı)Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Resul Ağa ile birlikte Kazakistandan geldikleri bilinen Çomoğulları özellikle Türkiye'de çok geniş bir coğrafyaya dağılmış olup, tam olarak bir coğrafya tespiti yapılmış değildir.Merkezi Erzurum'un Aşkale ilçesi olmak üzere, Rize'nin Çayeli ilçesi, Malatya'nın Darende ilçesi, Antalya, Sakarya, Bursa ve İstanbul'da çoğunlukla oldukları bilinmektedir.

Son yıllarda teknoloji'nin de ilerlemesi ile sosyal ağların gelişmesi, sülalenin tek çatı altında toplanma ihtimalini güçlendirmektedir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri:
2010    75
2000    87
1997    93

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum