Ağrı Eleşkirt Gökçayır Köyü

Ağrı Eleşkirt Gökçayır Köyü

Gökçayır Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Gökçayır, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür. Köy halkı, Zazalardan oluşmaktadır. Zaza kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Ağrı iline 64 km, Eleşkirt ilçesine 30 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün adı : Gazka'dır. Elazığ Palu'dan göç eden Mala Azo aşireti köç ettikleri köyün adını bu yeni taşındıkları köye koymuşlardır. Azolar Bingöldeki Az Aşiretiyle Akrabadır.Eskiden Bingöl Paluya bağlıydı.Daha sonra Bingöl il olunca Paluyla sınırlar çizildi ve bazı köyler Bingöle Bağlandı.Bu bölgede Azo dedikleri yani Bingöldeki Adıyla Az Aşiretidir.AZO Aşiretinin aşağı yukarı 1200 yıllık bir tarihi vardır.

Eleşkirtdeki Azolar 300 yıl önce Az Köyünde Çıkan Aile kavgasından Dolayı Kuzeye Bir Kısmı Güneye Kan Davasından Dolayı Kaçtı.Kuzeye Kaçanlar Azo,Ayzun,Azan, gibi isimlerle adlandırıldılar.Az Aşireti, Botyan mıstan murtezan aşiretleri ile akrabadırlar.Zazaca konuşurlar.Bermekilere dayanırlar.1200 yıllık şecereleri vardır.Azolar zekidirler,kanaat önderi çıkar,korkusuzdurlar,çok kan davasına girdiler ve 4 bir yana dağıldılar..AZolar en az 100 bin kişidir.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum