Ağrı Eleşkirt Yeşilova Köyü

Ağrı Eleşkirt Yeşilova Köyü

Yeşilova Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yeşilova, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür. Kürtçe adıyla "Çurük" olarak bilinir.Ağrı iline 20 km, Eleşkirt ilçesine 14 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyde pancar, buğday, arpa, nohut, mercimek gibi tarımsal ürünler yetiştirilmekle birlikte hayvancılık da oldukça ilerlemiş durumdadır. Tüm bunların yapılmasına olanak sağlayan verimli bir toprağı ve geniş meraları mevcuttur.

Sürmeli Mehmet Paşa tarafından akonun 4 oğlundan biri olan Mıxo ağa sürmeli Mehmet Paşa'nın yaveridir ve ona karşılık çürük küyünü kendisine vermiştir. Ailece yaşamlarını o bülgede sürdürmüşlerdir. Ayrıca bölgenin ileri gelenleri arasında yarlerini almışlardır. Mıxo ağanın yiğeni Devriş ağa Cumhuriyetin ilk yılarında siyasi nedenlerle sürgün olarak yatsı adaya gönderilmiştir. Bugünkü Yakut ailesi Türkiye'de Ağrı, İstanbul, Ankara, Sakarya ve İzmir'dedir. Ayrıca ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı almanya fransa belçika portekiz endonezya bahamalar Bolivya suriye ırak filistin Rusya hollanda'dada mevcutlar.

Köyde; pancar, buğday, arpa, nohut, mercimek gibi tarımsal ürünler yetiştiği gibi hayvancılık da oldukça ilerlemiş durumdadır. Köydeki her haneden en az bir kişi yurtdışında olmakta birlikte, köyün halki gayrimenkül zengini olarak bilinmektedir.Ayrıca köy halkı otobüs işletmeciliği, petrol istasyonu işletmeciliği, siyaset, galericilik, müteahhitlik, tacirlik, faktoring gibi çeşitli alanlarda da faaliyetlerini sürdürmektedir. Eleşkirt ilçesine bağlı bir köy olmasına rağmen kendi başına bir yapısal düzeni olan ekonomisi vardır.

Kalkınma süresi hızlı, gelişim ve modernleşme konusunda ilerlemeler kaydetmiştir. Köy doga güzellikleriyle de bilindiği için turizm açısından gelişme sağlanmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentası vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy, 700 kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir camiye sahiptir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttir. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.