Ağrı Eleşkirt Yığıntaş Köyü

Ağrı Eleşkirt Yığıntaş Köyü

Yığıntaş Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yığıntaş, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 38 km, Eleşkirt ilçesine 3 km uzaklıktadır.Eleşkirt ilçesine en yakın köydür. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köyün önemli bir kısmı yurt dışında çalıştığından dolayı ekonomisi üreten toplumdan daha çok tüketen bir topluma dönüşmüştür.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında net bir bilgi yoktur.Fakat köy oldukça eski bir yerleşimdir.Osmanlılar döneminde kalma bir rivayete göre köye bir göçebe topluluğu gelip konaklar. Bu göçebe topluluğu köyün eleşkirt te bakan yamaçta konakladığı,burada yaşamlarını sürdürürler. Bunlar köyde tarım ve hayvancılıkla geçinirler. Fakat bu kalabalık göçebe topluluğu yaşamlarını sürdürürlerken aniden salgın bir hastalık baş gösterir. Aşiretin gençleri olan genç erkekler ve kızların çoğu vefat eder. Aşiretin büyüğü o zaman derki;şadviran dır buranın adı bizim kökümüzü kazıdı manasında şadveran ismini koyar. Zamanla köyün adı şadviran olarak anılmaya başlanır.ölen aşiretin insanlarını mezarları hala durmakta, ev yaparken temel kazma zamanında ortaya çıkmaktadır. Zamanla köyün adı cumhuriyet döneminde yığıntaş olarak değiştirilmiştir.Köyün adının tarih boyunca değişen ve bilinen isimleri şunlardır. KUÇA QULING,ŞADVERAN,ŞADYA,YIĞINTAŞ,olarak tarihi süreçte isim değişikliğine uğramıştır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır . sınıflar birleştirilmiş olarak ders yapılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur. Doğrudan Eleşkirt teki şubeden görüşme sağlanmaktadır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak yol olup köyde elektrik ve sabit her eve bağlantılı telefon vardır. Köyde yerleşik olarak dört büyük aile yaşamıştır. Bu aileler veysi nin soyundan gelenler. Bunlarda kendi aralarında üç kolla ayrılırlar.Arap ailesi bunlarda ikiye ayrılır. Abdullah oğulları ve mustafa oğulları . Veysi'nin diğer çocukları ise mıho ve ali çocukları diye ayrılırlar. İsmail´in soyundan gelenler.İsmailin soyundan gelenler kendi aralarında dörde ayrılırlar.Ömer ağanın soyundan gelenler.Bunlarda amca çocukları ile beraber azınlığı teşkil ederler. 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.