Ağrı Eleşkirt Yukarı Kopuz Köyü

Ağrı Eleşkirt Yukarı Kopuz Köyü

Yukarı Kopuz Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yukarı Kopuz (Qopiza Jorê), Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür. Köyün tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte eski bir yerleşim yeri olduğu köydeki kalıntılardan çikartılabilir. "Kopuz" ismi tahminen Türkiye Cumhuriyeti sonrası şehir , köy ve kasaba isimlerinin değiştirildiği dönem köye verilen bir isimdir.

Köyün çok eski ismi "Golya" dır. Hatta köye giderken yolun sağına düşen mezarlığa köylüler Merzelé Golya(Golya Mezarlığı) diyorlar. O dönem Golya diye bilinen köy ahalisi Erzurum tarafına yerlesiyorlar. Golya ismi Kürtçe'de hala bir kız ismi olarak kullanılmaktadır.

Ağrı iline 56 km, Eleşkirt ilçesine 22 km uzaklıktadır. Köy kış aylarında yoğun kar alır. Etrafı dağlarla çevrili olduğu için nemlidir. Yazları ise serin geçer tam bir yaşam yeridir. Köyün temel geçim kaynağı hayvancılik ve tarıma dayalıdır. Öte yandan yurt dışına göç etmiş olanlar köy sakinlerine ve kendi akrabalarına ekonomik olarak katkı sağlamaktadır. Köye bağlı bir de mezra vardır. Mezranın adı ise Xan kömüdür. Köye yaklaşık olarak 4 km uzaklıktadır. Köyün batısında Kösedağ (3433m.) bulunmaktadır. Kaynağini Kösedağ ve Delikaya ve Karataş'tan alan Kopuz çayı köyün içinden geçmektedir. Köy deresinin suyu(ilk kaynak) mineral bakımından zengin olup içme suyu olarak kullanımı uygundur.

Kösedağ'ın kuzey taraflarında yoğunlaşmakla birlikte köyün genelinde ormanlık alanlar mevcut olup bir kısmı koruma altına alınmıştır. Köyde yabani hayvanlar bulunmaktadır. Bunlar arasında boz ayı,yabani keçi gibi türü tehlike altında olanlar da bulunmaktadır. Köy ve özellikle Kösedağ turizm potansiyeline sahiptir. Kış aylarında köye yabancı turistler gelmektedir. Örneğin;Bu yıl(2009) köylüler Avusturya dan gelen ve Kösedağ tırmanışı sonrasında kayak yapan turistleri ağırladı. Kısacası köyde çok güzel dogal güzellikler mevcuttur.Kösedag'in kime ait oldugunuda biliyor musunuz? haci omer ve kardesleri hc ahmed hc said kalke ali kalke ibrahim su an kosedağ onarin torunlarinin elinde.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve her evin sabit telefonu vardır.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
1
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.