Ağrı Hamur Yoğunhisar Köyü

Ağrı Hamur Yoğunhisar Köyü

Yoğunhisar Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yoğunhisar, Ağrı ilinin Hamur ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 8;km, Hamur ilçesine 5;km uzaklıktadır. Batı bölgesinde murat nehri ve zado dağı bulunmaktadır. Köyün üç bölgesinde dereler bulunmakta, ayrıca tüm ağrı ilinin en yeşil ve piknik alanına uygun güzel bir köydür. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Yogunhisar köyü osmanlı döneminden önce 600 hanelik bir ermeni köyü olarak geçiyordu. Daha sonra bunlar osmanlı döneminden sonra müslümanların toprakları olmuştur ve burda mansur ağanın himayesinde yaşayan köylüler buna kürtçe isim olarak boçıkmasür diye isim takmışlardır. Bu isim mansür ağanın köylülere verdiği borçlardan geliyor yani borci mansur bocıkmasur diye değişime uğramıştır.

Birinci dünya savaşında bölgeyi esir alan Ruslar o dönemin büyükleri ve halen ikamet eden halkın dedeleri olan 6 kişiyi esir alarak Rusya'ya götürmüş ve bunlar orada yıllar boyunca esir kaldıktan sonra rus halkından birine altın ya da ödenemin parasını vererek trenle Azerbaycan'a ordan İran ve dogubeyazıt'ta geçerek köye gelip köyü yeniden inşa etmişlerdir. Köyün geçim kaynağı genelinde devlet dairelerinde memur ya da işçi olarak çalışmaktadırlar geri kalan kısım ise ağrı ili ve ilçelerinin lahana salatalık fasulye gibi sebzelerini karşılaya bilecek üretimi sağlamaktadırlar. Ayrıca hayvancılık geçim kaynağı olanlarda mevcuttur.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.