Ağrı Merkez Çukuralan Köyü

Ağrı Merkez Çukuralan Köyü

Çukuralan köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Eski ismi Aleksan olup,1928 yılında Çukuralan olarak değiştirilmiştir. Köy ismi bölgede Kürtçe olarak Helıksan (Hêlıksan) olarak bilinip ve kullanılmaktadır. Köyün genelde düz bir arazisi vardır.

 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

Kuzeybatısında; Rıya mamıkı, Mozelan, Kuzeyinde; Kellı haça, Mırga nevalı, Mırga kamuşı, Kuzeydoğusunda; Ağlı pıçuk, Ağlı mezın, mırg, Doğusunda; Kellı palı, Kevrı geyvr, Şağ, Güneydoğusunda; Koltığ, Şorrık, Aliarep, Güneyinde; Yaliyı bölıkbaşi, Batısında; Avşo, Devı herka bulunmaktadır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !

Sağlık evi vardır fakat faal değildir. Sağlık ocağı yoktur. PTT şubesi ve PTT acentası yoktur. Su şebekesi ve kanalizasyonu vardır. İki mahalleden oluşan köyün, üç noktasında birer çeşme bulunup, çeşmelerden devamlı su akar. 2005 yılında yapılan su şebekesi vasıtasıyla her eve su alınmış olsa da çeşmeler varlığını sürdürmektedir. Köyün kuzeydoğusundan çıkan kaynak suları köyün su ihtiyacını karşılarken, aynı bölgeden çıkan sular, köyün yanından küçük iki akarsu (çay) olarak geçer. Bu akarsular bazen Temmuz ve Ağustos aylarında kuruduğundan balık avlamak açısından pek elverişli değildir. Yolu stabilizedir.

1971 yılında köyün en merkezi ve yüksek yerine yapılan cami, 2000 yılında okula yakın bir yere yeni bir cami yapılmasından dolayı taziye evi olarak kullanılmaktadır.

 

ÇUKURALAN'IN COĞRAFİ YAPISI VE KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ !!!

 

Köyün genelde düz bir arazisi vardır. Kuzeydoğusunda ve köye tahminen 5-6 kilometre mesafeden sonra Eleşkirt ovasının bittiğini işaret eden dağlık alan başlamaktadır. Köy, düz bir alana sahip olup çok az engebeli meraları da mevcuttur. Köyün arazisinde ağaç bulunmamakla beraber, köy merkezinde her evin önünde bol miktarda ağaç görmek mümkündür.

Karasal bir iklimin hüküm sürdüğü yöre, yazın sıcak ve kurak kışın soğuk ve karlıdır. İlkokulu 3 katlı olup, 8 derslikten oluşmaktadır.

İklimin getirmiş olduğu etki nedeniyle yörede taş yapılar tercih edilmiş olup, çatıları sac veya toprak olabilmektedir. Yapılar genellikle iki üç veya dört odalıdır. Kiler olarak kullanılan yerde ekmek pişirmek için genellikle tandırda bulunur. Büyükbaş hayvanların kapatıldığı ahır,küçükbaş hayvanların kapatıldığı kom, ayrıca hasat sonu elde edilen samanı saklamak için bir de merek bulunur.
Banyosu olmayan evlerde, tuvaletler bina dışına taş ya da piriket kullanılarak yapılmıştır. Yapımı eskilere dayanan yapılarda çimento ve kum yerine çamur kullanılmıştır. 

 

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ !!!

RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !!!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.