Ağrı Patnos Uzungün Köyü

Ağrı Patnos Uzungün Köyü

Uzungün Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Uzungün, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 90 km, Patnos ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde yapılan en güzel yöresel yemek KELEDOŞ'tur. Keledoşun yanı sıra etli mercimekli bulgur pilavı, etli lahana sarma, sarmısaklı, tereyağlı yoğurda sac ekmeğinin doğranmasıyla yapılan sengesir, mırtoğe(mırtoxe), bışi,nazenan,kade (bozulmuş şekliyle kete),helise ve hurrovi(kibe-bumbar) sayılabilir.

İlk baharda béçare dağlarından toplanan mantar yemeğini de unutmamak gerekir. Köyde beş sınıfın bir arada eğitim gördüğü tek sınıflık bir ilköğretim okulu bulunmaktadır.Okulun müdürü muhtemelen yönetimde sıkıntı yaşıyordur. Alt yapı çalışmalarına önümüzdeki birkaç yüzyıl içinde başlanacağı umulmaktadır. Köyün ortak bir çeşmesi mevcuttur. Yaz kış akan su dondurucu derecede soğuktur. Bakımsız ve sık dikilmiş kavak ağaçlarından oluşan bir ormanı mevcuttur.

Elektiriği vardır denilebilir. En azından günde birkaç saat olduğu rivayet edilmektedir. Yetkililer duyarlıdır, problemi mutlaka çözeceklerine inanıyoruz. Bu sıkıntıyı kebanın patnosa istanbuldan daha yakın olduğu varsayımından hareketle abartmıyoruz. Doğal nedenlerden ötürü maliyet artışı dikkate alınarak yük haline gelen hatların ve trafoların değiştirileceğini bildiğimizden talep etme ihtiyacı duymuyoruz.Torunlarmıza yetişeceği için rahatız.Yolumuz mevcuttur. Çünkü yol bazı kesimler için eğitim ve diğer insani ihtiyaçlardan daha önemlidir. Köy baraj ve sipan dağı manzaralıdır. Bir yerleşim planı bulunmamaktadır.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.