Ağrı Patnos Yürekveren Köyü

Ağrı Patnos Yürekveren Köyü

Yürekveren Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yürekveren, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Köyün tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte içinde ve çevresinde bulunan tarihi kalıntılara bakılırsa, eski bir yerleşim olduğu kanısına varılabilir. Köy önceleri Baltacık köyüne bağlı bir ağıl yerleşmesi iken zamanla köy yerleşmesi haline gelmiştir. Şu anki sakinleri 1850’li yıllarda Baltacık köyünden gelmişler.I. Dünya Savaşı sonunda Rus İşgali neticesinde göç etmek zorunda kalan halk Bitlis üzerinden Şanlıurfa’ya kadar gitmişlerdir. Kurtuluş Savaşı sonrasında 1927’de göç eden nüfusun bir kısmı geri gelip köye yerleşmişlerdir.

Baltacık köyü ve başka çevre köylerden gelen nüfusta dahil olunca tekrar köy yerleşmesi haline gelmiştir.Bu dönemde resmi olarak Yürekveren adını alan köy muhtarlık olmuştur.Yörede Kanisıpi köyü olarak bilinir. Ortalama yükseltisi 1700 m olan köyde çok soğuk ve uzun süren kış mevsimi ile karekterize edilen karasal iklim şartları hüküm sürmektedir. Köy ile aynı rakıma sahip olan ve 10 km uzaklıktaki Patnos meteoroloji istasyonu rasatlarına göre, yıllık ortalama sıcaklığı 6,4oC ve yıllık yağış ortalaması 491mm’dir. Sahada hakim bitki örtüsü Bozkır'dır. Sahanın temel geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturur.

Arazilerin büyük çoğunluğunun alüvyal ovada yer alması ve sulamalı tarım yapılması nedeniyle tarım önemli bir ekonomik kaynaktır. Hayvan yetiştiriciliği nedeniyle toprakların büyük çoğunluğunda hayvancılığa dayalı ürünler yetiştirilir. Köyde, ilköğretim okulu vardır . Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur .Sağlık ocağı vardır ancak 17-18 yıldır kullanılmıyor. Köye ulaşımı sağlayan yolun 3 km'si stabileze 7 km'lik kısmı asfalttır.

Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Yürekveren (Kanisıpi) köyü, Doğu Anadolu Bölgesi’nin,Yukarı Murat-Van Bölümü’nde, Ağrı ili, Patnos ilçesi sınırları içinde yer almaktadır (Şekil 1.1). Patnos ilçe merkezinin kuzeybatısında olup ilçeye 10 km uzaklıktadır. Yürekveren köyü ortalama 1500-1700m’ler arsında uzanış gösteren Patnos Ovasının kuzeybatısında, ova ile Aladağlar’ın birleştiği yerde kurulmuş olan bir etek köyüdür. Hafif eğimli (%5) bir arazi üzerinde kurulmuş olan köyün eğimi güneyden kuzeye doğru gidildikçe artmaktadır. 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.