Ağrı Taşlıçay Yukarıtoklu Köyü

Ağrı Taşlıçay Yukarıtoklu Köyü

Yukarıtoklu Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yukarıtoklu, Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 37 km, Taşlıçay ilçesine 9 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy bir Terekeme köyüdür. Eski adı Yukarı Gundeperi'dir KARAPAPAK/TEREKEME TÜRKLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Köyde en eski bilinen yemek çeşidi hangel ve haşıl yemeğidir.

Hangel bir çeşit hamur yemeğidir. Yufka biçiminde açılan hamur kare şeklide lokmalık kesilir, suda pişirildikten sonra sarı yağda dağlanan soğan ve sarımsaklı yoğurt dökülerek yenir.Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.Haşıl yemeği de kalın bulgurla yapılır. Suda haşlanan bulgur başka bir kaba alınır üstüne yağ ve yoğurt sos yapılarak yenir.Bu yemek tarifleri merhum Zeynep Atalay 'dan alınmıştır.

Köyde ilköğretim okulu vardır.Köyde eğitim oranı yüzde yüzdür. Öğretmen sayısı 100 kişi üzerindedir.Üniversitelerde öğretim görevlileri, devlet memuru yine 100 kişinin üzerindedir, 2 prof,2 doktor,csavcısı,çok sayıda avukat,hemşire,arkeolog,kütüphaneci yetişmiştir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.