Ağrı Tutak Yukarıkargalık Köyü

Ağrı Tutak Yukarıkargalık Köyü

Yukarıkargalık Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yukarıkargalık, Ağrı ilinin Tutak ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 63 km, Tutak ilçesine 23 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri köyde aşiret kültürü hakim olup hiyerarşik bi düzen vardır köyde halen aşiret gelenek ve göreneklerinin en iyi örnekleri yaşatılmaktatadır. Yukarı kargalık köyü tutağın en eski köyüdür köyde daha önce ermenilerinde yasadığı bilinmektedir. Köy 1840 lı yıllardan 1870 yıllara kadar tutağında baglı bulundugu nahiye konumundaydı, o tarihlerde köyde 400 hane bulunmaktaydı. sipkan -sipki-aşireti reisi ve osmanlı eyaleti beylerbeyi HACI YUSUF PAŞANIN köyüdür. Köy daha çok haci pasanın kargalığı olarakta bilinir.

Köyün ayrıca lal yusuf ve zozo adıyla iki mezrasıda vardır. Köyün arazileri tutagın en güzel ve tarıma en elverişli arazisidir arazini üçte ikisi köyden gecen ava lal yusuf ava çıre ve murat nehriyle sulanabilir konumundadır. Köyde ve mezralarında suan yaklasık 10 hane vardır. Köyde oturanlar haci yusuf pasanın oğlu ibrahim sayanın çocuklarıdır. Köyün tarihten gelen bir ağırlığı vardır. köyde seker pancar,ay çiçeği. buğday ,arpa ,yonca, ekimi yapılmaktadır. Geleneksel yemekleri çok lezzetli olup bunlara bayramlarda yapılan helise, etli yemekler, bulgur pilavı, keledoş, xaşil, keşka gırar, kıfté navçıji. Ayrıca köyde arıclık ve balıkçılıkta yapılmaktadır.buranın balı çok lezzetlidir ve doğaldır. Köyde, ilköğretim okulu vardır sınıf başkanlığı seçimleri yapılmaktadır. Sınav yapılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi yoktur Sağlık evi vardır fakat atıl durumdadır Köye ulaşımı sağlayan yol stalbize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.