Akşehir Gölçayır Köyü

Akşehir Gölçayır Köyü

Gölçayır köyü haberleri, Akşehir Gölçayır köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gölçayır köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Konya köyleri arasında yer alan Gölçayır köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Akşehir Gölçayır köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gölçayır köyü son dakika gelişmeleri, Gölçayır köyüne özgü yemekler, Akşehir Gölçayır köyünün tarihi, Gölçayır köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gölçayır köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gölçayır, Konya ilinin Akşehir ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gölçayır Köyü Resimleri ve Gölçayır köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Akşehir Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Akşehir Konya Arası Kaç Km? Akşehir Hava Durumu? Konya Köyleri ve Akşehir Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Konyalı iseniz Konya Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Konyalı Ünlüler arasında Akşehir Gölçayır Köyünde doğan biri var mı? Akşehir Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gölçayır, Konya ili Akşehir ilçesine bağlı bir köydür.Gölçayır, Akşehir ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde merkez bucağına bağlı olan Yasıyan 140 evli, 748 nüfuslu bir köydür. Akşehir-Afyon şosenin üzerinde ufak bir tepenin eteğine kurulan köyün doğu güneyinde kendi adını taşıyan bir istasyonu vardır. Akşehir'den Yasıyana giderken Sultandağiının doğu sathımaillerinde ve eteklerinde birçok Türkmen yurtları ve sıra ile Bürcek, Beşkavak, Nidir, Ulupınar, Değirmen Köy ve mevkileri gölün kenarında da Yeniköy görülür. Nidir ve Delirmak suları geçilir. Bu ırmak dağlardan taşıdığı çakıllarla ve topraklarla daima yatağını değiştirdiği ve daima bulanık aktığı için böyle adlandırılmıştır. Yığma bir tepenin önüne ve eteklerine kurulan köyü münbit topraklı bol ağaçlı tarlalar bir ay ağılı (hale) gibi sarar. Koyu yeşillikler arasından sivrilerek ta uzaklardan görünen Ak minaresiyle Yasıyan gözleri ve gönülleri avlar. Akşehir'e şöhret veren Karabağlı, Dırıganlı ve Güleri kirazlarının en iyileri burada yetişir.
Yasıyan Sultandağı ile Akşehir gölünün birbirlerine en çok yaklaştıkları bir yerin ortasında bulunduğu için orta anadolunun en dar geçitlerinden birisinin üzerinde yer almış demektir. Bu bakımdan stratejik bir önemi vardır. Bunun için eskiden bir kale ile tahkim edilmişti. Tepeyi çevreleyen bu kalenin üç kapısı vardı : Akşehir'e açılan kapısına Şehir kapısı, İshaklı tarafındakine İshaklı kapısı, göl tarafına açılana da Sığırkapısı denirdi. Hâlâ batı tarafındaki bir yer Kale dışı adını taşır. Kalesinin Fatih 2. Sultan Mehmet tarafından tahrip edildiği anlaşılıyor. Köyün hemen yakınından geçen ve kendi adını alan su yazın kesilir.Buna rağmen yasıyan çevreleri ve artezyen kuyuları ile bir su kasabasıdır. Kenarında bulunan göl havasını bozmakta ve sivrisinek bulutlarının tehdidi altında bulundurmaktadır. Yasıyan'ın eskiden mühim bir kasaba olduğu mimari döküntülerinden ve hamam enkazından anlaşılmaktadır. Kara Kadir'in evi eskiden hamam yeri imiş. Tevfik Uslunun evinin duvarında üstünde dört satırlık Yunanca kitabe bulunan bir taş vardır.Eskiden yasıyan iki köye ayrılmıştı. Tepenin önünde düz arazideki köye Yazı Yasıyan değirmenin bulunduğu yerdekine de Yaka Yasıyan denirdi. Şimdi burası DeğirmenKöy adını almıştır.Ayrıca köyün,merkez camisinin altında bi höyük bulunmaktadır.Cami ve çevresi sit alanıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum