Alaşehir Badınca Köyü

Alaşehir Badınca Köyü

Badınca Köyü haberleri, Alaşehir Badınca köyü güncel son dakika gelişmeleri, Badınca köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Badınca köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Alaşehir Badınca köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Badınca köyü son dakika gelişmeleri, Badınca köyüne özgü yemekler, Alaşehir Badınca köyünün tarihi, Badınca köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Badınca köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Badınca , Manisa ilinin Alaşehir ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Badınca köyü resimleri ve Badınca köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Alaşehir Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Alaşehir Manisa Arası Kaç Km? Alaşehir Hava Durumu? Alaşehir Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Alaşehir Badınca Köyünde doğan biri var mı? Alaşehir Doğumlu Ünlüler Kimler?

Badınca , Manisa ilinin Alaşehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

Badınca mahallesi, 6360 Sayılı ve 30 Mart 2014 Tarihli Büyükşehir Belediye Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte mahalle statüsü kazanmıştır. Badınca mahallesi, Manisa İli Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde olup, Alaşehir ilçesine bağlıdır. İzmir – Denizli – Antalya karayolunun güney cephesinde sıfır metre olarak konuşlu olan mahalle, yerleşim açısından dağınık bir özellik göstermektedir. Yerleşim yoğunluğu bakımından değerlendirdiğimizde; mahallenin merkezi Erentepe olarak bilinen tepenin eteğinde bulunmaktadır. Alaşehir ilçe merkezinin hemen doğusunda bulunan mahallenin ilçe merkezine uzaklığı 5 km. Manisa İl merkezine uzaklığı ise 114 km. olup, ulaşım yönünden zengin olan mahalle, 300m. rakım yüksekliğine sahiptir. 

Kavramsal yapısı bakımından “Badınca” sözcüğü, 1969 yılında yaşanmış olan deprem nedeniyle zamanında yaşayan insanların evlerinin ağır hasar görmesinden dolayı, mahalleye “Batmak”tan gelen “Batınca” denmiş, tarihsel zaman içinde “Batınca” kelimesi halk dilinde uslup değişimine uğrayarak “Badınca” olarak anılmış ve günümüzde de kayıtlarda bu isimle geçmekte ve bu şekilde anılmaktadır. Badınca mahallesinin merkezi yerleşkesi bu depremden önce, şu an eski köy olarak da bilinen yerde konuşlanmış, depremde evlerde ağır hasarlar yaşanmasından dolayı, devletçe mahalle sakinlerine prefabrik konut desteği kapsamında, şu an konuşlu bulunduğu yerleşkesine konutlar yapılmış ve mahalle sakinlerinin büyük bir kısmı o dönemde buraya taşınmışlardır. 

Tarihsel yapısı bakımından değerlendirdiğimizde Badınca’nın kuruluşu çok eskilere dayanmakta, mahallenin muhtelif yerlerinde Roma ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar da bu argümanları desteklemektedir. Roma döneminde ait tonozlu mezar yapıları, yüzeyde belirgin bir kalıntısı görülmemekle birlikte antik bir tiyatro olarak lokalize edilebilecek alanın var olduğu düşünülmekte, Geç Roma dönemine tarihlenebilecek bir sur yapısına ait kalıntılar, oldukça yoğun Helenistik ve Roma dönemine tarihlenebilecek seramik parçaları bulunmuş ve nekropol olarak kullanılmış alanlar bulunduğu tahmin edilmektedir. Mahallenin güney cephesinden geçen Badınca deresi kıyısında zamanında, daha çok çınar ağacı olmak üzere, düzgün ağaçların ve su değirmenlerinin bulunması, buraların zamanında bir mesire yeri olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Hatta bulunan kalıntılardan yola çıkılarak, zamanında bir manastırın bulunduğu şeklinde tahminler de yapılmaktadır. Badınca deresinin güneyinde yer alan bölümlerde de yoğun bir seramik yayılımı ve yer yer yüzeyde kireç taşı, kesme blok taşların bulunması bu hali ile Badınca’nın, antik Philledelphia kenti ile bağlantılı bir antik yerleşim alanı olduğu düşünülmektedir. Mahalleye 1 km. uzaklıkta batı cephesinde, suni iki tepenin bulunduğu ve yeterli araştırmaların yapılması durumunda, bu alanlarda arkeolojik eserlerin bulunabileceği de tahmin edilmektedir. Zamanında ev yapmak için kazılan alanlardan eski paralar, sandıklar ve diğer tarihi eserler çıkarılmış, bu alanlardan çıkarılan tarihi eserlerin bir kısmı Manisa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Tüm bu saydığımız kalıntılar ve tahminler bağlamında bu denli yoğun tarihi geçmişi dolayısıyla, günümüzde Badınca mahallesinin 1/4 oranındaki kısmı arkeolojik sit alanı olarak değerlendirilmektedir.

Mahallenin iklimi; Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Coğrafi yapısı bakımından yeşil alanı oldukça yoğun bir mahalle olup, oksijen oranı yüksektir. Badınca’nın doğu cephesinde Çakırcaali,  güney cephesinde Elemli ve Belenyaka, batı cephesinde Bahadır ve Kepez, kuzey cephesinde ise Evrenli mahalleleri ile sınırı bulunmaktadır. Badınca, gelenek ve görenekleri bakımından, tipik ege yöresi kültüründe varlığını sürdürmektedir. Mahallede özellikle arefe günlerinde, her aile meşhur pişi ekmeği yapmakta ve komşuları arasında paylaşmaktadır. Haziran ayından başlayarak Kasım ayı sonuna kadar üzüm bağı bozumu yapılmakta; elde edilen üzümlerin sofralık ve kuru üzüm olarak değerlendirilmesinin yanında, üzüm pekmezi, üzüm hoşafı ve üzüm reçeli de yapılmaktadır.

Mahallenin ekonomisi; üzüm bağcılığı, zeytincilik ve hayvancılık temeline dayanmaktadır. 6919 dönüm alana sahip olan mahallede, 23 aile tarım ve hayvancılıkla uğraşmamakta, geriye kalan her aile tarım ve hayvancılıktan gelir sağlamaktadır. Badınca mahallesi topraklarının 100 dönümü yerleşim alanı, 670 dönümü mera ve otlak alanlar, 2500 dönümü de ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Bunun dışında mahalle, 100 dönüm arazi üzerine kurulmuş olup, ayrıca 130 dönümde faydalanılamayan alan mevcuttur. Toprakların geriye kalan kısmı 2050 dönümü sulak olmak üzere tarım arazisi olarak değerlendirilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’ndan alınan 31 Aralık 2015 tarihli verilere göre, mahallede 150 hane bulunmakta ve toplam 417 kişi yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğu bakımından mahallede; 1990 yılına kadar nüfusun belirli miktarda her dönem arttığı görülmekte ancak bu artışın 1990 yılından sonra azalma yönünde bir ivme kazandığı gözlenmektedir. Zira son nüfus sayımına göre mahalle nüfusu 500 kişinin de altına düşmüş durumdadır. “Bu durum köylerin genel sorunu olmakla birlikte, daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, kent merkezlerinin çekiciliği kapsamında sayabileceğimiz; ulaşım, altyapı, iş imkanları, teknolojik gelişmeler gibi imkanların varlığı, kentleri cazibe merkezleri haline getirerek, tüm bu unsurlar da kırdan kente göçü tetiklemektedir”(Tosun, Erkan 2017:3 Kentleşme.pdf). Badınca’da göç eden nüfusun neredeyse tamamı gençlerden oluşmaktadır. Mahallenin nüfusu yaz ve kış dönemlerinde değişmemektedir. Genel olarak yıllara göre nüfus yapısını incelediğimizde; 2015 yılında, 205 kadın, 212 erkek olmak üzere, toplam 417 kişi. 2012 yılında, 222 kadın, 225 erkek olmak üzere, toplam 447 kişi. 2011 yılında, 230 kadın, 231 erkek olmak üzere, toplam 461 kişi. 2010 yılında, toplam 482 kişi. 2000 yılında, 238 kadın, 239 erkek olmak üzere, toplam 477 kişi. 1990 yılında, 266 kadın, 263 erkek olmak üzere, toplam 529 kişi. 1985 yılında ise, 239 kadın, 271 erkek olmak üzere, toplam 510 kişinin yaşadığı görülmektedir.

  Badınca mahallesinde; tüzel kişiliğini almasıyla birlikte, mahalle muhtarı seçimleri yapılmakta, muhtarlık tek bir mahalleden oluşmaktadır. Yıllara göre seçilen Badınca mahallesi muhtarları ise; 2010 - 2014 yılları arasında, 2 dönem Mustafa DÜBEKÇİ. 1999 - 2004 yılları arasında, 2 dönem Gürsel ASLAN. 1999 yılında, 1994 yılında, 1 dönem Mustafa DURU. 1989 yılında, 1 dönem Halil İbrahim KAYA. 1979 - 1984 yılları arasında ise, 2 dönem Hüseyin AKAKINCI, mahalle muhtarı olarak seçilmişlerdir.

Badınca mahallesinin genel olarak diğer verilerine baktığımızda ise; 5 tane, ahır ve evin aynı binada yani bitişik olduğu hane bulunmakta, tuvaleti konut içinde olmayan yani konutun dışında tuvaleti olan 140 hane bulunmakta, çöpler belediyenin çöp varillerine dökülmekte, genel olarak mahalle sakinleri yaylaya çıkmamakta, mahalleye dışarıdan yabancı turist gelmemekte, yabancıya yani yurtdışına toprak satışı olmamakta, genel olarak dışarıya göç eden aile bulunmamakta, mahallenin onaylı bir yerleşim planı bulunmamakta, mahallede salma usulü ile para toplanmamakta, bazı durumlarda imece usulü ile çalışılmakta, mahallede pansiyonculuk ya da sağlık turizmi yapılmamakta, mahallenin su tesisi Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından yapılmış ve restore edilmiş olan dalgıç pompa ve depo ile konutlara içme ve kullanma suyu sağlanmakta, mahalleye haftada bir gün bağlı bulunduğu aile hekimliğinden 1 doktor gelmekte, mahallede sağlık ocağı ya da sağlık merkezi bulunmamakta, elektrik şebekesi bulunmakta, su şebekesi ve kanalizasyon bulunmakta, PTT şubesi bulunmamakta fakat kargo araçları mahallenin her noktasına gelmekte, ilkokul bulunmakta, kablosuz televizyon yayını bulunmakta, kablolu internet bulunmakta, kablosuz telefon hattı çekmekte, her ailede bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi bulunmamakta, mahallede pazar yeri kurulmamakta, güneş enerjisi kullanılmakta, katı yakıt olarak odun ve kömür kullanılmakta, halk alışveriş için ilçeye gitmekte, mahallenin altyapısı için KÖY-DES projesinden yararlanılmakta, mahalle genelinde 2 otobüs, 2 minibüs, 35 otomobil, 2 kamyonet, 45 traktör, 2 köy kahvesi, 1 okul, 1 fırın, 1 kooperatif, haftada bir gün faal sağlık ocağı, biri faal biri faal olmayan 2 cami, 24 ilkokul öğrencisi, 45 ortaokul öğrencisi, 1 imam ve 1 öğretmen bulunmaktadır. Badınca mahallesinde ilkokul düzeyinde eğitim verilmekte, ortaokul ve lise öğrencileri için ilçedeki okullara ulaşımın sağlanması amacıyla devlet tarafından taşımalı eğitim sistemi desteği verilmektedir.

Badınca mahallesi merkez yerleşkesi ve Taşlıgere sokak olmak üzere iki caddeden oluşmakta, elektrik şebekesi de Taşlıgere sokak yolunun 1500. metresinde merkez yerleşkeden ayrı, ikinci bir trafodan sağlanmakta, su şebekesi ise Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından tek bir noktadan dalgıç pompa ile depodan sağlanmakta ve takip edilmektedir. Mahallede köy konağı bulunmaktadır.  Badınca mahallesinin genel sorunları ise; işsizlik ve gelir yetersizliği ekseninde toplanmaktadır. Mahalle sel felaketi ve depremden etkilenmiştir. Mahallenin kanalizasyon altyapısı ve kilit parke yolu bulunmaktadır. Ayrıca mahallenin bütün yolları asfalt yoldur. Badınca’da mesire ve piknik alanı olarak; mahallenin batı cephesinde yani arka tarafında Erentepe çamlığı bulunmaktadır. 

Sonuç olarak değerlendirmek gerekirse; hem tarihi geçmişi bakımından, hem de coğrafi konumu ve ulaşım kolaylığı bakımından mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak Badınca mahallesi dikkat çekmektedir. “Taşlıgere sokak yolundan mahallenin yükseklerine doğru ilerlediğinizde; araba sesleri ve gürültülerden uzaklaşarak, yemyeşil doğanın sizi sarmaladığını, Badınca deresinden akan suyun sesi ve kuş seslerinin yükseldiğini duyacaksınız. Her mevsim başka güzellikler sunan muhteşem doğası ve güler yüzlü insanıyla, doğayı ve yeşili seven herkesin mutlaka uğrak yeridir Badınca.

Alaşehir Badınca Köyü Resimleri

Alaşehir Badınca Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum