Almus Hubyar Köyü

Almus Hubyar Köyü

Hubyar Köyü Haberleri, Almus Hubyar Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Hubyar Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Hubyar Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Almus Hubyar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hubyar köyü son dakika gelişmeleri, Hubyar köyüne özgü yemekler, Almus Hubyar köyünün tarihi, Hubyar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Hubyar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hubyar , Tokat'in Almus ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hubyar Köyü Resimleri ve Hubyar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Almus Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Almus Tokat Arası Kaç Km? Almus Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Almus Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Almus Hubyar Köyünde doğan biri var mı? Almus Doğumlu Ünlüler Kimler?

Hubyar , Tokat ilinin Almus ilçesine bağlı bir köydür.

 

Köy halkı Oğuz'ların Beğdili boyu'ndandır. Oğuz Türkmen Alevi kültürü,gelenek ve görenekleri en orijinal haliyle bu köyde yaşanmaktadır.

 

Aynı zamanda köy Anadolu'da bulunan 201 Alevi-Bektâşi ocağının en büyüklerindendir.

 

Köy halkının yaklaşık 200 kadar Türkiye'nin her yerinden talip köyü vardır. Ve yaz aylarında bu taliplerde köye gelip kurban kesip köyün kurucusu ve bütün Hubyarlıların atası Hubyar Sultan'a niyaz ederler.

 

Yaz aylarında yoğun bir biçimde taliplerinde gelmesiyle Köy nüfusu 10 katına çıkar.

Hubyar Köyü Hubyar Sultan tarafından kurulmuştur. İlk zamanlar Tekriye (Değeryer) ‘ e bağlı bir mezra durumundadır. Bu dönemlerde Hubyar Köyünün ismi Gürgen çukuru Mezrası olarak geçmektedir. Daha sonraları Tekke ismiyle anıldığı ve belgelerde bu şekilde yer aldığı görülmektedir. Daha sonraları Köyün ismi kurucusu ile birlikte anılmaya başlar ve “Hubyar Köyü” ismini alır. Bu durum 1950 li yıllara kadar devam eder . Bu tarihlerde tüm Türkiye de uygulanan ve mevcut yer isimlerinin değiştirildiği dönemlerde Hubyar Köyünün ismi “Uzunbelen” olarak değiştirilmiştir. 1980 li yıllara kadar köy bu isimle anılıyor. Fakat 1980 li yıllarda Köylülerin talebi ile köy tekrar “Hubyar Köyü” ismine kavuşmuştur. Halen bu isimle anılmaktadır.

 

Hubyar Köyü ilk yerleşimin oluşmaya başladığı 13. Yüz yıldan ve resmi belgeye yansıdığı 1530 yılından 1970 yılına kadar Doğanşar (Tozanlı-İpsile) a bağlı bir köy olarak kalmıştır. Bu dönemlerde Doğanşar la birlikte bazen Tokat , bazen Sivas iline bağlanmıştır. 1872 yılında Hafik'in ilçe olmasıyla birlikte Hubyar Köyü de Doğanşar la birlikte Hafik'e bağlanmıştır. 1990 yılında Hubyar Köyü ulaşım ve benzeri sebeplerden dolayı halkın talebiyle Tokat - Almus ilçesine bağlanmıştır.

 

Yazları Tekeli Dağı'nın eteklerinde bulunan Tekeli Yaylası'na çıkan Hubyarlılar son baharın başında Tekke'ye geri dönmektedirler. Çok eski dönemlerde ise sonbahardan sonra kış mevsiminin yavaş yavaş soğuk yüzünü göstermesi ile Tekke'nin üstünde bulunan birçok aile hem hayvanlarını koyacak yerlerin genişliği hem de daha ılıman olması nedeniyle daha aşağılarda bulunan Öyekler isimli mezralara taşınmaktaydılar.

 

Bu durum ortalama 100 – 150 yıl kadar sürdürten sonra 1800'lü yılların başından itibaren Öyekler'e taşınan aileler ilkbaharla birlikte havaların ısınmasının ardından artık Tekke mahallesine taşınmayıp direk Tekeli Yaylası'na göçer oldular. Böylece Öyekler denilen mezraların tamamen yerleşim yeri oluş durumu ortaya çıktı. Bu durum, Hubyarlıların, Orta Asya Türklerinin tipik bir özelliği olan konar göçerliği hâlen taşıdığını göstermektedir

 

Hubyarlıların nüfuslarının hızla çoğalması sebebiyle birçok aile arazi sorunu yaşamaya başladılar bu durumda zamanla geçim sorununu ortaya çıkardı. 1750'li yıllardan başlayarak birçok aile Tokat, Sivas, Yozgat, Amasya, Çorum gibi Hubyar taliplerinin bulunduğu köylere göçerek hem taliplere dedelik yapmaya başladılar hem de tarım ve hayvancılık için daha geniş imkanlara sahip oldular. Hâlen birçok ilde Hubyar'dan gitmiş dede nüfusu bulunmaktadır.

 

Tokat iline 121 km, Almus ilçesine 85 km ve Sivas ilinin Doğanşar ilçesine yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim bozkır(step) etki alanı içerisindedir.

 

Hubyar Köyü , Orta Karadeniz ile İç Anadolu bölgesi sınırında , 40-41 kuzey paralelleri ile 37 doğu meridyenleri arasında kalmaktadır. Hubyar Köyü yörenin en yüksek dağı ( 2640 m.) olan Tekeli dağı (Dokuzlar) eteklerinde bulunmaktadır.

 

Köy Tokat-Almus ilçesine bağlıdır. Hubyar Köyü bağlı bulunduğu Almus ilçesine 80 km , Tokat Merkeze ise 115 km uzaklıktadır. Dağlık bir bölgedir. Bölge Eosen (ef) devrinde oluşmuştur. Ana kaya büyük oranda Flis ve Gredir. Toprak orta tekstürde, % 50 den fazla taşlı kahverengi orman toprağı tipindedir. Hubyar Köyü arazisinin genelinde fizyolojik ve mutlak derinlik mevcut değildir. (0– 30 cm ) . Bölgenin genelinde meyil % 60 ın üzerinde olup sarp arazidir. Bölgenin ortalama yüksekliği 2.000 m dir. Bölge örtülü bulunmayıp, çok şiddetli yüzey erozyonu mevcuttur. Bölgeye en yakın 608 m rakımlı Tokat meteoroloji İstasyonunun verilerine göre enterpole edilmeden Yıllık ortalama yağış : 442,4 mm , Yıllık en düşük sıcaklık : -23,4 C , Yıllık ortalama en yüksek sıcaklık : 18,7 C ve Yıllık ortalama sıcaklık 12,4 C dir.

 

Bölge oldukça kırsaldır. Bitki örtüsü olarak eskilerden oldukça fazla olduğu anlaşılan ormanlardan günümüzde eser kalmamıştır. Birçok sebeplerden dolayı ormanlık çam ve meşelik alanlar kesilerek yok edilmiştir. Bugünlerde Çam alanı olarak adlandırılan veya çamlığın öyek diye isimlendirilen bölgelerde bir veya iki çam ağacına ancak rastlanmaktadır.Tekke' de Kutsal Gürgen Çukuru ormanı kutsallığından dolayı muhafaza edilmiştir. Bekülü mezrasının yamacında bulunan ormanlık bölge Hubyar Köyünün en büyük ormanlık bölgelerinden birisidir ve Kutsal Hubyar Camı bulunmaktadır . Ayrıca Bekülü mezrasının üst kısımlarında yine ormanlık alanlar mevcuttur. Kızılarmut bölgesinde ve öyekler mezralarının bir kısımlarında kısmen küçük ormancıklar bulunmaktadır.

 

Bugüne kadar başka yerde bir örneğine rastlanmayan sadece Tekeli yaylasında yetişen "tutça çiçeği" vardır.( Mis kokulu beş santim boyunda tepesinde mor çiçekleri olan su kenarında yetişen bir çiçektir.)

 

Hubyar Köyü mezralarında Elma, Armut, Çördük , Aluc , Erik, Ceviz, Fındık v.b meyve ağaçları bulunmakta ve yörede bol miktarda kuşburnu ağacı bulunmaktadır. Bölgede ayrıca bozkıra hakim bölgelerde kendiliğinden yetişen Keven otu yetişir ki, erozyonu önlemesi bakımından önemlidir. Ayrıca yenebilen otlardan madımak, yemlik, efelik, kuzukulağı, kömeç, v.b isimlerini tam olarak sayamadığımız birçok ot çeşidi yetişmektedir.

 

Hubyar Köyü Dağlarında ve Ormanlarında Yaban Hayvanları olarak Kuşlardan; Kartal, şahin, doğan, atmaca, karga, kırlangıç, saksağan, serçe, üveyik, gügük, baykuş, bıldırcın, keklik, akbaba, sığırcık, güvercin, ağaçkakan Sürüngenlerden ; Yılan, kertenkele, salyangoz, Diğer Hayvanlardan; Ayı, Kurt, Domuz, Tilki, Tavşan, Sansar, Gelincik ( gelenü Tekeli yaylası ), Keskü, Kirpi, Kaplumbağa, Fare, Köstebek, Kurbağa bulunmaktadır.

 

Tarihi Ziyaret Yerleri

Hubyar Türbesi

Gönül Ana Türbesi (Hubyar Sultan'ın karısı)

Hasan ve Hüseyin Abdal türbesi (Hubyar Sultan'ın oğulları)

Hubyar'ın Yedi Kızının Türbesi

Dokuzlar Dağı Zirvesi

Ağca Dede

Bek Dede Cemevi

Asa Pınarı

Hubyar Çamı

Hubyar'ın atının ayağının izi

Hubyar Değirmeni

Hubyar'ın Sokusu (2 adet)

Sersem

Kılıçkesen

Yedi koyun sığdığı yer

Göz Cevherliği Pınarı

Dermağu Dede

Öksürük Dede

Argulu Baba

Kenan Şeyh türbesi

Gürgen Çukuru (Hubyar Kapısı)

Çermik (Köroğlu)

Hubyar Abdal birlik Cemevi

Ürferlik

Çifte Gözler

Fırkıllı Evliya

Hubyar' ın Kurbancısının Mezarı

Çetirez

Ağ Cevherliği

Zor Taşı

Mıhlı

Yürek Dede

Yağlaş Dede

İsmail Dede

Kara evliya

Çermik (Hubyar Değirmeninin üst tarafı ),

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.