Alpu Işıkören Köyü

Alpu Işıkören Köyü

Işıkören Köyü Haberleri, Alpu Işıkören Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Işıkören Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Eskişehir Köyleri Arasında Yer Alan Işıkören Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Alpu Işıkören köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Işıkören köyü son dakika gelişmeleri, Işıkören köyüne özgü yemekler, Alpu Işıkörenköyünün tarihi, Işıkören köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Işıkören köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Işıkören, Eskişehir ilinin Alpu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Işıkören Köyü Resimleri ve Işıkören köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Alpu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. iç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Alpu Eskişehir Arası Kaç Km? Alpu Hava Durumu? Eskişehir Köyleri ve Alpu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Eskişehirli iseniz Eskişehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Eskişehirli Ünlüler arasında Alpu Işıkören Köyünde doğan biri var mı? Alpu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Işıkören, Eskişehir ilinin Alpu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy kuruluş döneminde ismini Aziziye, sonra Arapkuyu ve daha sonra Işıkören mahallesi olarak adı değiştirilmiştir. (ÖZKAN AYTÜRE)

Arapkuyu ismi mahallede açılan bir kuyudan kara bir toprak çıkmasından dolayı konulmuştur.

Köy halkı Romanya Köstence civarındaki köylerden gelme insanlardan oluşmaktadır ve mahallenin kuruluşu 1890'lara dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak kaybı nedeniyle Romanyada yaşayan bölge insanı geri çekilmeyle birlikte Anavatan'a dönmüştür.

Büyüklerden rivayet edilen bilgilere göre mahallenin kurucuları özellikle bu bölgeyi seçmişlerdir çünkü;

Romanya'da Tuna Nehri'nin verimli arazisi nedeniyle az arazinin çok verim getirdiği bölge mantığıyla düşünen mahallenin kurucuları kendilerine verilen mahallenin de bu şekilde olacağını düşünmüşlerdir.

Sıtmadan çok çeken kurucu dedelerimiz özellikle yüksek ve sivrisineğin az olduğu bu yöreyi seçmişlerdir.

Bunun dışında mümkün olduğunca şehire ve şehir yaşamına uzak olmayı tercih ederek mahalledeki bazı insanların deyimiyle 'dağın başı'nı tercih etmişlerdir.

Bu tercihleri mahallenin gelişmesini engllediği köylü tarafından iddia edilse de etraftaki tüm köyler nüfus olarak hemen hemen aynıdır.

Köy, bölgedeki köylere göre devlet yatırımlarına en geç kavuşmuştur, Zira, köy çevreye oranla en geç elektriğe, en geç su şebekesine, en son telefona kavuşmuştur.Mahallenin hepsi Nogay Tatarıdır.

Eskişehir iline 46 km, Alpu ilçesine 12 km uzaklıktadır.

Köy bir tepe üzerine kurulmuştur.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları çok sert geçer, yazları ise kuraktır. Yağmuru azdır.oksijen oranı yüksektir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köy, tüm çevre köylere oranla toprak verimi, arazi yetersizliği gibi olumsuz etkenlere rağmen, girişimci ve kıt kaynakları verimli kullanan, çalışkan insanlarıyla bu eksikliklerini telafi etmektedir.

Zira bölgenin en verimsiz arazisini barındırmasına, sulama olanklarının olmamasına rağmen; mahalledeki traktörlerin hemen çoğu yeni modeldir (bu durum yıllardan beri böyledir).

Sulama olanakları toplam kullanılan arazinin %5'i kadar bir arazide ancak yapılmaktadır. Bunun dışanda kalan arazi ise tamamen kıraç ve kumsal arazidir.

Köy halkının girişkenliği ve çalışma azmi yeni arayışları da beraberinde getirmiştir. Hububat üretiminden yeteri verimi alınamadığından, fidan yetiştiriciliği son birkaç yılda artmıştır. Eskişehirde oturanlar tarafından kurlan kooperatifle köy arazisi kiralanmış ve kiraz ekilmiştir. Ayrıca şahıslar da bireysel olarak arazilerine -çoğunluğu badem olan- fidan ekimi yapmaktadır. Bu ekim bundan sonra da artarak devam edecek gibi görünmektedir. Mahallenin bu girişimcilik ruhu veya şartların getirdiği durum bunu tetiklemekte diğer tüm köylere örnek olmaktadır.

Mahallenin temel geçim kaynaklarından biri de kavun, karpuz yetiştiriciliği yani bostandır. Köy dedelerinden kalan geleneğe sahip çıkarak ismini Eskişehir'e ve tüm çevreye duyurduğu meşhur 'ARAPKUYU KARPUZU' üreticiliğini ise azalmasına rağmen halen sürdürmekterdir.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy merkezinde köy konağı mevcuttur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum