Amasya Gümüşhacıköy Yeniköy Köyü

Amasya Gümüşhacıköy Yeniköy Köyü

Yeniköy Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yeniköy, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 83 km, Gümüşhacıköy ilçesine 12 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köy iki mahallleden olusmakta olup, tarihi konusunda net bir bilgi bulunmamaktadir. Ancak, koyun bulundugu yerde binlerce yil oncesi yerlesim birimi oldugu gayri resmi kazilardan bilinmektedir. Ozellikle golet yapimi esnasindaki hafriyat calismalarinda bulunan ve malesef bilincsisce darmadagin edilen, bazilari koy sakinlerince kurtarilan, buyuk kesme taslar, su kanallari bunun kanitlaridir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

En yakin bilinen tarihi ise 16. yuzyilin sonlarina kadar gitmekte olup, su andaki Gumus kasabasinin bir yaylasi oarak kullanildigi ve bu yaylada II.Beyazıt Hanın taht kavgalarına karışan oğlu Ahmet Beyazıtın çocuklarının oturduğu , Yavuz Sultan Selimin babasından tahtı zorla almasından sonra kardeşlerinin ve onların çocuklarının üzerine gönderdiği ordunun zulmü ile çoğu ölen ve kalanların da köyü boşaltıp kaçması ve şu anki yerleşik halkı gümüş kadısı tarafından bu topraklara yerleştirilen bir yer olduğu tarihi bir gerçektir. 

Bu zulumden kaçan taht varislerinin bir kısmı Sivas ili Yıldızeli İlçesi Yakup Köyüne , Bir Kısmı Tokat İli Zile İlçesi ve Köylerine Bir kısmıda şu anki Hamamözü olarak bilinen ve o dönem bataklık olan yere yurt kurmuşlardır. Hamamözünde kalanlar oradan da sürülerek yerlerine Çerkezler yerleştirilmişlerdir. Hamamözünden Kaçanlar Kızılcaörene oradanda şu anki Mağaraobruğu diye bilinen köye yerleşmişlerdir. Şuanda bu köyde boşalmak üzeredir . Iki mahalleden biris Corukler kislasi, digeride Cayanoglu kislasi olarak bilinmektedir. Cayanlarin da bir eski Turk boyu oldugu gozonune alinirsa, tarihinin eski oldugu az cok tahmin edilebilmektedir. MAHİR ÇAYAN'IN KÖYÜDÜR.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.