Amasya Hamamözü Damladere Köyü

Amasya Hamamözü Damladere Köyü

Damladere Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Damladere, Amasya ilinin Hamamözü ilçesine bağlı bir köydür. 

Köyün ilk adı "DANKAZA" olarak konulmuştur.Tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde (Evliya Çelebi Seyahatnamesinden SeçmelerSayfa:24) Dankaza köyünden bahsetmektedir.1924 Yılında Muhtarlık olmuştur.Daha sonra ismi "DAMLADERE" köyü olarak değiştirilmiştir.

Okur yazarlık oranlarında yaklaşık %90'a varan bir durum söz konusudur.

Geleneksel yemekler arasında toyga aşı(yayla çorbası),tarhana çorbası,bütün aş, yaprak sarması,keşkek ve haşhaşlı çörek en bilinenler arasındadır.Bazı evlerin önünde fırınlar bulunmakta ve belli başlı zamanlarda köyde, köylü kendi ekmeğini yapmakla beraber köylü hep beraber fırında keşkek yemeği yapmaktadır.

Geleneksel kültürden gelen kırklar semahı, düğünlerde oynanan sinsin (ateş etrafında kovalamaca oyunu)yöresel halk oyunlarıdır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Bağlı olduğu Amasya iline 97 km., Merzifon'a 40 km., Gümüşhacıköy'e 21 km., bağlı olduğu Hamamözü ilçesine ise 2 km.uzaklıktadır. Çorum iline ise 45 km. mesafede yer almaktadır.

İklim şartları olarak İç Anadolu Karasal iklim şartları ile Karadeniz iklimi arasında geçiş özellikleri gösterir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazın ise sıcak ve kurak bir hava yapısına sahiptir.

Çevrede bulunan bazı köyler; Göçeri,Dedeköy, Gölköy, Çayköy, Karasoku Yeşilpınar ve İkizce vb. dir.

Tarım ve hayvancılık çok yaygın olmamakla birlikte köyde küçük çaplı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Tarım alanında; buğdaygiller, şeker pancarı, soğan, tütün gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir.

Rakım 750 metredir. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyümüzde ekimi yapılan en önemli ürün tütündür. Tütün harici nohut, mercimek, şeker pancarı, buğday, arpa ekimi yapılmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.