Amişler kimdir, Dünyada koronavirüsten haberi olmayan tek topluluk Amişler

Amişler kimdir, Dünyada koronavirüsten haberi olmayan tek topluluk Amişler

ABD'de inançları gereği kendilerini modern dünyadan ve teknolojiden soyutlayan Amişlerin mütevazi yaşam tarzları, insanları adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. İşte Amişlerin ilginç hikâyesi…

Amişler, inançları gereği elektrik ve teknolojik cihazlar kullanmıyor. Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten de haberdar olmayan topluluk için ABD, broşürlü duyuru yöntemini kullandı. ABD'de inançları gereği kendilerini modern dünyadan ve teknolojiden soyutlayan Amişlerin mütevazi yaşam tarzları, insanları adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. İşte Amişlerin ilginç hikâyesi…

İNANÇLARI GEREĞİ TEKNOLOJİYİ KULLANMIYORLAR

Amişler, Amerika'da yaşayan bir Hristiyan mezhebi. Hikayeleri 1600'ünlerin sonlarına kadar dayanıyor. Amişler, uzay çağında 17. yüzyılın alışkanlıklarıyla yaşıyor ve teknolojiyi tamamen reddediyorlar. Hava karardığında mum ışığında oturuyorlar, kılık kıyafetlerini son modaya göre değiştirmiyorlar .At arabalarıyla ulaşım sağlıyorlar, devlete vergi vermiyorlar, sosyal güvenlikle ilgilenmiyor ve askerlik yapmıyorlar.

1600'lü yılların sonunda Reform hareketi sırasında, doğumundan sonra bir çocuğun vaftiz olmasının mantıksız olduğunu ve herkesin 18 yaşından sonra kendi iradesiyle karar vermesi gerektiğini savunuyorlardı. Katolik Kilisesi ise bu fikre tepki vererek yüzlerce insanı öldürdü. Amişler de öldürülen gruplardan biriydi.

AMİŞ İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Amişler, ismini İsviçreli Jacob Amman'dan alıyorlar. Sonrasında ise Avrupa'da baskılardan yıldıkları için soluğu Amerika'da alıyorlar. Son 16 yılda nüfusları 125 binden 230 bine çıktı ve her ailenin 4-5 çocuk yapması sebebiyle de 2026'da nüfuslarının 500.000'i bulması bekleniyor.

AMİŞLERİN YAŞAM TARZI VE SAĞLIĞI

Renkli ve baskılı kumaşlar giymiyorlar; her köyde sadece 1 telefon var ve onu acil durumlar için kullanıyorlar.  Kadınlar evlenene kadar saçlarına siyah örtü, evlendikten sonra beyaz örtü bağlıyorlar.

Hastalandıklarında hastaneye gitmek yerine doğal tedavi yöntemleri deniyorlar. Traktör kullanmıyorlar; bütün üretimlerini 17. yüzyıl aletleri yani saban ve benzeri aletlerle sürdürüyorlar.

AMİŞLER HANGİ DİLİ KULLANIYOR?

Kendi aralarında Almanca'nın bir lehçesini kullanan Amişler, 8 sene İngilizce öğretilen okullarda okumalarına rağmen aksanlarında belirgin bir fark oluyor. İlginç yaşam tarzları sebebiyle yaşadıkları yerler turist akımına uğruyor bundan da biraz rahatsızlar.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.