Araç Yukarıoba Köyü

Araç Yukarıoba Köyü

Yukarıoba Köyü haberleri, Araç Yukarıoba köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yukarıoba köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Yukarıoba köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Araç Yukarıoba köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıoba köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıoba köyüne özgü yemekler, Araç Yukarıoba köyünün tarihi, Yukarıoba köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıoba köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıoba, Kastamonu ilinin Araç ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıoba Köyü Resimleri ve Yukarıoba köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Araç Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Araç Kastamonu Arası Kaç Km? Araç Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Araç Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Araç Köyünde doğan biri var mı? Araç Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıoba, Kastamonu ilinin Araç ilçesine bağlı bir köydür.Kastamonu'nun Araç ilçesine bağlı, göç verdiği için zaman içinde hane sayısı azalmış bir orman köyü.Göçden dolayı köy giderek ormana karışmakta ve kısa bir zaman içindede yok olmaya mahkûmedilmiş bir köy durumundadır.
Köyün adı Kafkasya'dan göç edenlerin gelmesiyle Yukarıoba ismini almıştır. Oba göç eden demektir. Obalara ilk yerleşenler konusunda halk arasında; ilk önce dört kardeşin obalara geldiği, bunların birinin kız, üçünün erkek olduğu, öncelikle şu an Yukarıoba Köyü olarak bilinen yere yerleştikleri, ardında da aşık olarak ifade edilen kardeşlerden birinin Aşağıoba'ya, adı Halil olan diğerinin şu anki Haliloba'ya, adı Safinaz olan kızın ise eski adı ile Dezgünez günümüzde ise Ekinözü olarak bilinen yere yerleştikleri ve buralarda yaşamaya başladıkları rivayet edilmektedir. Yıllar yılı Obalar'ı oluşturan bu köyler arasında hiçbir husumetin ve çekişmenin yaşanmaması bu kardeşliği ve rivayeti doğrular gibidir. Obalar Köylerini oluşturan yukarıda belirtilen köylerin tamamının görüldüğü üzere birbirlerine uzaklığı en fazla 2–3 km'dir. dolayısı ile bu köyler bir bütünün parçasıdır. Ayrısı gayrısı yoktur. Hepsi birbiri ile akraba, biribirlerinin kardeşidir. Hiçbir zaman aralarında geçimsizlik olmamıştır. Birinin derdi hepsinin derdi, birinin mutluluğu hepsinin mutluluğudur. Aşağıoba camiisinin giriş kapısının yanında bulunan levha üzerinde caminin yapılış tarihi olarak 13'ncü asır yazmaktadır. Ayrıca yaşı 80 civarında olan bir köylümüz köyde bulanan ve oldukça eski durumdaki mezarlık için "Ben hiç hayatımda bu mezarlığa defin yapıldığını görmedim" demektedir. bu da köyün tarihinin oldukça eski olduğunu göstermektedir.
köy kökeni yıllar öncesine dayanan kalaycılık, semercilik, oymacılık marangozluk gibi zanaatlarda insan yetiştirmiş ve çevre kaza, nahiye ve köylerden demir yaptırmak, kap kalaylatmak, semer yaptırmak, oymacılık yaptırmak, kiremit almak, teker, güvlek, anadut, dirgen, düven, yaba almak için gelenlerle dolup taşan adeta bir merkez olduğu söylenmektedir. Türkiye'de ilk demir ve çelik fabrikası 1937 yılında kurulmuş olmasına rağmen Obalar'da bu tarihten yüz yıl önce demir yapıldığı, nal, mıh, kilit yapılıp değirmenler için tunç döküldüğü bilinmektedir. Bu tunç madenini eritmek için yaklaşık 2000 veya 2200 derece sıcaklığı ise nasıl temin ettikleri bilinmemektedir. Halk arasında ilk Büyük Millet Meclisi binasının yapımı sırasında çatının kapatılması için kiremit bulunamadığı bu sebeple yüksek fiyat verilerek Ankara evlerinin çatılarından kiremit satın alındığı söylentisine rağmen o dönemde Obalar'da köy dilinde kiremütlük denen bölgede köylülerimizce kiremit üretildiği bilinmektedir. Obalarda önceleri her evde aktif olarak kullanılan dokuma tezgâhları hala birçok evde kullanılmasa da mevcudiyetini muhafaza etmektedir. Obaların kültüründe kadın-erkek ayrı ayrı oturma diye bir şey yoktur ancak kadın ve erkekler daha rahat hareket edebilme için genellikle erkekler misafir odasında otururken kadınlarda ekmek evinde otururlar. En alt katta damın(hayvan ahırı) yanında dokuma tezgâh, tezgâhın önünde ise günlük kullanılan balta, keser, çivi, çekiç gibi el aletleri mevcuttur. köy orman köyü olduğundan her evde en az dört-beş balta bulunur. Isınmada odun kullanılır. Kışlık odunlarda giriş katta veya bina dışına yapılan uzatmaların altına konur. Damda her hayvanın yeri ayrıdır. Eşek ve atların altına tahta veya kalas gibi döşeme konulmaz diğer hayvanların altında döşeme mevcuttur. Yeni doğmuş buzağılar için damın bir köşesine Gümele denen ayrı bir yer yapılır ki buda buzağı diğer hayvanlarca ezilmesin diyedir. Bu damların bakımları ve temizlikleri ev halkınca günlük olarak yapılmaktadır.
Obalar Köyleri; Kastamonu İli ,Araç İlçesi'ne bağlı olup Kastamonu'ya 55-60, Araç'a ise 10–15 km uzaklıkta, tarihi 13. asıra kadar uzanan, mis kokulu çam ormanları arasında, Batı Karadeniz'in şirin,otantik ve keşfedilmeyi bekleyen bir orman köy grubudur.Aşağıoba,Yukarıoba,Haliloba,Ekinözü ve Saraycık adı altında 5 köyden oluşmaktadır.Aşağıdaki haritada köylerin konumları görülmektedir Obalar Araç-Karabük karayolunun 5. kilometresinden itibaren yolun 5–7 km güney kısmındadır.Obalar'a öncelikle Aşağıoba'dan girilir ve buradan diğer köylere geçilir. Obalar'ın eski adı Mınay olup halen Nerelisin? diye sorulduğunda birçok köylümüz Mınaylıyım şeklinde cevap vermektedir.
Obaların iklimi; Yazları sıcak, kışları karlı ve soğuktur. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbaharda olur. Bu yağış kışın kar şeklindedir. Kar, kasım ayı sonları ve aralık aylarında yağmaya başlar. Yükseklerde 1-1,5 metreyi bulur. Genel olarak ilkbahar serin geçer. Serinlik bilhassa yüksek kısımlarda kendini daha iyi gösterir. Yılın sıcak günleri Temmuz ayı başında başlar, Ağustos ayı sonuna kadar devam eder
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.