Ardeşen Gündoğan Köyü

Ardeşen Gündoğan Köyü

Gündoğan Köyü haberleri, Ardeşen Gündoğan köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gündoğan köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Gündoğan Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Ardeşen Gündoğan köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gündoğan köyü son dakika gelişmeleri, Gündoğan köyüne özgü yemekler, Ardeşen Gündoğan köyünün tarihi, Gündoğan köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gündoğan köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gündoğan, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gündoğan Köyü Resimleri ve Gündoğan köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ardeşen Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ardeşen Rize Arası Kaç Km? Ardeşen Hava Durumu? Rize Köyleri ve Ardeşen Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında Ardeşen Gündoğan Köyünde doğan biri var mı? Ardeşen Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gündoğan, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.Gündoğan (Lazca: Mut'afi-Muttafi), 1940'lı yıllara kadar bu adla anılmıştır Cumhuriyetin kurulması ile birlikte Ülkedeki yer isimlerinin “millileştirilmesi” politikası neticesinde Muttafi ismi Gündoğan adıyla değiştirilmiştir. Ancak köy halkı günümüzde de Muttafi adını günlük yaşamlarında kullanmaktadır. Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür. Rize iline 60 km, Ardeşen ilçesine 14 km uzaklıktadır. Köyün iklimi Karadeniz İklimi'dir .
Köy nüfusu yıllara göre büyük azalma göstermiştir 1985 yılında 812 olan nüfus 2015 verilerine göre 315'e kadar düşmüştür. Bunun en büyük nedenleri işsizlik ile birlikte büyük şehirlere göç ve eğitim öğretim ile sağlık hizmetlerinin artık köyde karşılanamaması nedeniyle ilçe merkezine yerleşmelerin artmasıdır. Köyde geçim tarıma dayalı olduğundan çay ve kivi yetiştiriciliğiyle uğraşanların yaz aylarında köye gelmeleriyle bu aylarda köyde geçici olarak nüfusta bir artış olmaktadır,bu dönemde nüfus 700 kişi cıvarına çıkmaktadır. Kış aylarında ise tekrar ilçe merkezine ve büyük şehirlere dönülmektedir.Köyde hane sayısı 2016 itibarıyla 284 tür.[1] Köyün nüfusuyla ilgili elimizde olan şimdilik en eski belge 1876 yılına ait osmanlının Trabzon vilayet salnamesi'nde Atina'na (Pazar ilçesi) Ardeşen köylerinin hane,nüfus,vergi ve hayvan miktarlarını gösteren defterinde geçen kayıtlarda Mutafi köyünde 29 hanede 80 (Erkek) Nüfus olduğu belirtilmektedir. kadın nüfusu sayılmadığından kadın nüfusu bilinmemektedir.
Köyde yaşayan yaşlıların dedelerinden duyduğu köyün kurulu olduğu alanın çanak şeklinde çukur bir alan olduğundan Muttafi adının verildiği söylenmektedir.
Lazca mt'a-mt'ka orman anlamında t'afoni ise çukur demektir mt'a-foni ise ormanlık çukur anlamında söylenebilir . Bu yukarıdaki açıklamayla da örtüşmektedir.
Köyün ekonomisi çaya dayanmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Osmanlı kayıtlarında 1 Ağustos 1909 tarihli raporda yoğun demir maden damarları tespit edilmiştir. Madeni çıkarma işine Türkiye Cumhuriyeti tebasından Mustafa Kazım Efendi 24 Kasım 1913 tarihinde talep etmiştir , 24 Kasım 1914 Yılında meclis tarafından bu yönde karar alınmıştır. Haritaları çizilen muhitin civar yerlerde zarara uğrayan kimseler olduğu takdirde zararlarının karşılanmasına yönelik çalışmalarda başlatılmıştır. Madeni çıkaracak şirketin kimler olacağı konusunda Trabzon Vilayeti'ne merkezden yazı yazılarak ihalesinin yapılması istenmiştir. İhaleyi kazanan mustafa Kazım Efendi ve devletin ilgili kurumu arasında yapılan sözleşmede 99 yıl çıkarılacak maden yataklarının işletmeciliğini verilmesi kararı alınmıştır. Kararın kesinleştiği tarih 27 Aralık 1925'tir. Sonrası tarihlerde Türkiye cumhuriyetinin kurulması ile bu ihale anlaşmaları geçersiz olmuş başka bir çalışma da yapılamamıştır. 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.