Ardeşen Işıklı Köyü

Ardeşen Işıklı Köyü

Işıklı Köyü haberleri, Ardeşen Işıklı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Işıklı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Işıklı Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Ardeşen Işıklı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Işıklı köyü son dakika gelişmeleri, Işıklı köyüne özgü yemekler, Ardeşen Işıklı köyünün tarihi, Işıklı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Işıklı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Işıklı, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Işıklı Köyü Resimleri ve Işıklı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ardeşen Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ardeşen Rize Arası Kaç Km? Ardeşen Hava Durumu? Rize Köyleri ve Ardeşen Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında Ardeşen Işıklı Köyünde doğan biri var mı? Ardeşen Doğumlu Ünlüler Kimler?

Işıklı, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

Köy geçmiş yıllarda nispeten merkez işlevine sahip olduğundan adını Türkçede merkez, çarşı anlamına gelen Lazca Ğere kelimesinden almıştır. Ğere, XX. yüzyılda Lazca köy isimlerinin değiştirilmesine ilişkin bir karar sonucunda Işıklı adını almıştır. Köyün tarihi öneme sahip en önemli yapısı Işıklı Merkez Camiî'dir (Ğere Oxvame). Işıklı Köyü ve Işıklı Merkez Camiî tarihi hakkında bilgiler internette mevcuttur. [3] Ayrıca sosyal ağ Facebook sitesinde Rize/Ardesen-Işıklı adında bir grup bulunmaktadır. Araştırmacı Metehan Mollamehmetoğlu Işıklı Köyünün Ardeşen ilçesi tarihinden daha eski olduğunu ve yerleşimin önce Işıklı'da kurulduğunu belirtmiştir.
Atmacacılık, yani atmaca kuşunun yaz aylarından başlayarak sonbahar kadar süren uzun bir dönem boyunca yakalanması, beslenmesi ve yetiştirilmesi bölgede ilgi gören bir gelenektir. Deniz, Karadeniz bölgesinin geri kalanında olduğu gibi Işıklılılarda da bir büyük bir öneme sahiptir. Merkez ve Taşbaşı'nda bulunan iki limanda av döneminde balıkçılık yoğun bir şekilde yapılır. Bunların birçoğu kendi çapında, hobi amaçlı yapılan avlardır.
Rize iline 52 km, Ardeşen ilçesine 6 km uzaklıktadır. Sarp dağların denizle bağlantısını kesen tek engel Karadeniz sahil yoludur. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ayrıca, Ardeşen-Fındıklı ilçe sınırının Ardeşen tarafındadır.
Işıklı köyü, bir sahil köyü olması sebebiyle tipik Anadolu köylerinden farklı ve zengin özellikler taşır. Karadeniz sahil yolu üzerinde bulunan köy, bu geçiş noktasının olanaklarından iyi yararlanmış ve kültürel etkileşim köye ayrı bir hava katmıştır. Bunun yanında çevre köylere göre nispeten bir takım ihtiyaçların karşılanabileceği küçük bir merkez görüntüsündedir.
Işıklı Köyü, merkezi özellikleri bünyesinde barındırması ve denizle iç içe olması sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Denizcilik Meslek Lisesi inşaâsına uygun görülmüştür. Denizcilik okulu 2008-2009 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Ayrıca PTT şubesi yeniden hizmete açılmıştır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Çay ve son yıllarda kivi önemli geçim kaynaklarındandır. Çay fabrikaları da bölgedeki ekonomik hayatın önemli öğelerinden biridir.
Köyde ilköğretim okulu, Işıklı Denizcilik Okulu, Işıklı Çay Fabrikası, taşıt kooperatifi bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı bulunmaktadır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca Trabzon-Rize-Sarp gümrük kapısı ile Erzurum yolları Işıklı Köyü merkezinden geçmektedir. Bununla birlikte, tır ve otobüs gibi büyük araçlar kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için şehir merkezlerine giremezken, Işıklı Köyü PTT şube acentesi yolun üzerinde olup, vatandaşlar işlemlerini bu PTT acentesinden görmektedirler.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.