Artvin Ardanuç Çakıllar Köyü

Artvin Ardanuç Çakıllar Köyü

Çakıllar Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Çakıllar, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür. Artvin iline 60 km, Ardanuç ilçesine ise 40 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köye Ardanuç ilçe merkezinden ulaşılmak istendiğinde Basa (Yolüstü) köyünden geçen yoldan gidilmesi tavsiye edilir. Bu yol Aşağıırmaklar köyüne kadar asfalt olup devamındaki 5 km'lik bölge stabilizedir. Çakıllar Köyünün eski adı olan Norgiyal ismi ile ilgili somut bilgi mevcut olmayıp bir kısım rivayetler mevcuttur. Cumhuriyetin ilanından sonra da Köyün Türkçe ismi olarak özellikle köyün alt kısmındaki çakıllık araziye istinaden Çakıllar ismi verilmiştir. Köyde yaşam tamamıyla geçmişle iç içedir. Köyde yapılan düğünlerin büyük bir kısmı hala eski gelenek ve göreneklere göre yapılmaktadır. Ekmek pişirme işi sobalarda ya da pileki adı verilen özel toprak kaplarda yapılmaktadır.

Köyde 1990 yılına kadar sürekli açık olan bir ilköğretim okulu mevcuttu ancak bu ilköğretim okulunun sadece ilk kademesi eğitim öğretime açık idi. 1982-1983 eğitim öğretim yılında bu ilkokuldan 25 civarında öğrenci mezun olmuştur. Diğer sınıflardaki öğrenci sayısı da dikkate alındığında o yıllarda ilkokulun öğrenci sayısı 55-60 kişi civarındadır. Ancak köyden hızlı bir göç yaşanması nedeniyle öğrenci sayısı sürekli azalmış ve 1991 yılında ilkokul öğrenci sayısı 19'dur. Daha sonraki yıllarda öğrenci sayısının giderek azalması nedeniyle nihayetinde 1996 yılından itibaren sürekli kapalı duruma gelmiştir. Köyün yetiştirdiği ilk öğretmen Eğitmen Osman YILMAZ'dır, bunu Cilavuz mezunu Hamdi DEDE, İsrafil DEDE, Fahri ÖZENÇ ile Vahit YILMAZ, Nayım AKSAKAL, İsmet YEŞİLIRMAK, Selahattin YEŞİLIRMAK ile Mikail ALKAN, Yahya ALKAN gibi birçok öğretmen izlemiştir. Günümüzde bu köyden yetişmiş ve Devlet Kademelerinde görev yapan üst düzey Bürokratları vardır. Ayrıca Köyün ilk akademisyeni Ali YEŞİLIRMAK (ABD) ile bunu takiben Turgut AKSAKAL (1994-1995) (KTÜ) ile Turan AKSAKAL (2004-?) (KTÜ) Öğretim Görevlisidir. Köyün rakımı 1650 metrenin üzerinde olduğu için kışları kar yağışlı yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir. Ancak yazın karasal iklim ve yüksekliğin fazla olması etkisiyle geceleri havalar serin geçmektedir. Köy kışın ve yazın tamamıyla turistik amaçlarla kalınabilecek güzellikte bir havaya sahiptir. Köyde ilköğretim okulu yoktur. Ancak öğrenci yetersizliği nedeniyle kapalı bile olsa köyde ilkokul mevcuttur.

Köyün içme suyu şebekesi köy imkânları çerçevesinde mahalle mahalle olarak giderilmiş ve hemen hemen her evde içme suyu mevcuttur. 2008 yılı içinde ise Kürdevan Yaylasından içme suyu getirilmiş olup her evde çamaşır makinesi çalıştıracak şekilde su şebekesi mevcuttur. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köye ulaşım Gerek Şavşat-Artvin Karayolundan gerekse Ardanuç üzerinde sağlanmaktadır. Köy tamamıyla bir orman içi köyü olup güzel bir tatil köyü niteliği taşımaktadır.

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.