Artvin Borçka Güreşen Köyü

Artvin Borçka Güreşen Köyü

Güreşen Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Güreşen, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı beğlevan'dır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Güreşen köyünün büyük bir kısmının sahilden , Arhavi ve Hopa ilçelerinden gelen insanlardan oluşması nedeniyle bu ilçelerle iletişimi gelişmiştir.Köyün yolunun toprak ve dar oluşu nedeniyle ilçeye yaklaşık bir saatte varılmaktadır. Köyün araba sorunu yoktur.Köyde halk tarafından oluşturulan Taşıma ve Tarım Kooperatifleri bulunmaktadır. Artvin iline 54 km, Borçka ilçesine 22 km uzaklıktadır. Çevrenin arazisi engebeli olup düz araziye rastlanmamaktadır. İklimi Karadeniz iklimidir. Kışın bol kar yağışı, baharda ise bol yağmur yağmaktadır. Köyün içinden geçen dere Çoruha katılmaktadır. Nüfusu kışın 2800, yazın ise 4000 civarına çıkmaktadır. Köye bağlı nüfusun büyük bir kısmı İstanbul , Kocaeli, Bursa illerinde bulunmaktadır. Mahalle sayısı 11 dir.

Yıllık gelir çay ve fındık yoğunlukta olmak üzere 7-8 milyon ytldir. Kullanılan tarım alanı, ormanlık bölge hariç 11300 dekardır. Köyün ilçe merkezine uzaklığı 28 kmdir., Artvine uzaklığı 51 kmdir. Su kaynakları doğaldır. Güreşen köyünün merkezinde İlköğretim okulu vardır. Okul 1938 yılında Güreşen (Pehlivan) köyü merkezinde ilkokul olarak eğitim ve öğretimi sürdürmeye başlamış, daha sonra 1977-1978 eğitim ve öğretim yılında ilkokulun yanı sıra bir de ortaokul acılmış ve ilkokul ile ortaokul ayrı ayrı binalarda eğitim ve öğretime devam etmiştir.1984 yılında eski ilkokul binası devlet tarafından yıkılıp yerine sekiz sınıflı ilköğretim okulu binası yaptırılmıştır. 1985 yılında söz konusu inşaat tamamlanarak eğitim - öğretime açılmıştır. Adı gecen bina inşaatı devam etmekte iken eğitim ve öğretim geçici olarak Güreşen Merkez Camii zemin katına taşınmıştır.!984-1985 eğitim - öğretim yılında ilkokul - ortaokul birleştirilerek ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. 600 m² alana sahip olarak okul halen kendi binasında eğitim ve öğretime devam etmektedir. Köyün içme suyu şebekesi bulunmaktadır , kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.