Artvin Borçka Muratlı Köyü

Artvin Borçka Muratlı Köyü

Muratlı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Muratlı, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Artvin iline 49 km, Borçka ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde Muratlı Barajı'nın yapılmasından sonra iklim değişimi başlamıştır. Barajın su tutmasıyla birlikte nem oranı çok yüksek seviyelere ulaşmıştır. Karadenizin genel kültürü bölgede hakimdir. Bununla birlikte Gürcü kültüründe vardır. Mısır ekmeği, lahana başlıca yemek çeşitlerindendir. Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır. Satışı yapılan başlıca tarım ürünleri, mısır, fındık ve çaydır. Son zamanlarda kivi üretimide yapılmaktadır. Arıcılık ust düzeyde yapılmaktadır,tamamen organık kestane bal olarak,hem üretenlere hemde köyümüze ekonomi katkı sağlmaktadır. Maradit kestane bal olarak ününü duyurmuş,şifa dağıtmıştır.HES projesı adı altında muratlı barajı 2005 tarıhınde işletmeye açılmış, ekonomiye katkı sağlamaktadır. Barajla ilgili bilgiler için lütfen muratlı barajı linklerden faydalanabilirsiniz. Muratlı çay fabrıkası falıyetlerıne devam etmektedır. Köy Sünniliğin Hanefi mezhebinden Müslüman Gürcü köyüdür. Köyün tamamı Gürcüce konuşur. 1970'den sonra köy çok sayıda göç verdiği için yaşayan nüfusun büyük bir çoğunluğu yaşlılardır. Her sülalenin ayrı yapılanmış bölgesi vardır, köy küçük köylerle dağılmıştır ve bu sülale köyleri Gürcüce isimlerle adlandırılmıştır. Başlıca sülaleler: Gezmişler, Alpalaydın (Arapoğli), Arslanlar (memişazoğulları) Aydınlar (uzunmahmutoğlu), Bayar (Halvaşi), Balabanlar, Bozkurtlar, Cebeci (Cebecioğlu), Dizdarlar (sağıroğlu), , Günaylar (EmirReisOğlu, Tagvasşvilebi), Kaptanlar(dilberoğlu), Kahraman (Dodioğlu), Kırdarlar, Madenliler,(serdaroğlular,puğaşvili) Odabaşlar( eyupasşvilebi), Şahinler, Şentürk (misiroğlu), Odabaşlar, Özarslanlar Özdemirlerler, Ofliler, Yazıcı(Recepoğlu), Yıldız, Yılmaz (Mamioğlu) sulaleleridir. Köyün Gürcüce adı Maradit'tir. Gürcistan sınırında bulunan Muratlı Köyü'nün Gürcistan sınırları içerisinde bir benzeri olan Maradit köyü daha vardır. Bu köye olan uzaklığı yaklaşık 5 km dir.

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Muratlı köyü, 8 mart 1922 Kars antlaşması ile mevcut Gürcistan sınırları çizilip, Sovyetler Birliği dağılana kadar her yıl 8 Mart Muratlı ve Borçka'nın kurtuluşu kutlanıyordu. Mevcut gürcistanın bağımsız ilani ile birlikte bu kutlamalar sade bir şekilde kutlanmaktadır. Maradit halkımız çoğunlukla 93 harbi diye adlandırılan 1877-1878 osmanlı rus savaşında muhacır olmuş ve bursa,iznik,izmit,sakarya sapanca,samsun ordu illerımıze göç etmişler, savaştan sonra bir kısmı tekrar geri gelmışlerdır. 1922 de yapılan batum referandumda,isteyen türkiyeye isteyen batumda kalmak için yapılan referandumda yüzde 60 miş cıvarında tükiyeye yanı artvine gelmışlerdır. Orda kalan vatandaşlarımızı burada şartaların iyiyii olduğunu ve türklerde savaştan bir şey olmadığını fakırlık olduğunu popaganda ederek etkılemışler, bolşevik zamanında acara özerk bölgesışiddete maruz kalmışlardır. Sovyetlerındağılmasıyla,tekrar bağımsızlığına kavuşan gürcistan, acara özerk bolgesını muhtarıyet olarak parlamentoda yer verılmış, vede acara özerk bolgesi kars antlaşmasıyla türkiyenin garantörlük altında bulunmaktadır.1991 de tambağimsız olan batumve çevresınde ki acara halkımız, maradit ve orada kalan akrablar tekrar diyalog ve akrabalık ilişkilerde bulunsalarda, asime edilen acara halkı ilk zamanlarda birbirini anlamalarda maraditte ahıskalı sulaleler bulunmaktadır. Muratlı'da dağ kısımlarında rızeden göç gelen rizeliler kardeşlerımızde yaşamaktadır,,kayadibi muhtarlığa ayrılan vatandaşlarımız gürcüce bilmemektedırler. Yalnız kültürlerımızle kaynaşmışladır. Maradit osmanlı zamanında nahiyelık yapmış ve ishak efendi kaymakamlık olarak görev yapmış, o bina şu an vatandaş tarafından ev olarak kulanmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet aktıftır. Turksel ve vadofen,avea sistem telefonlarda aktıfdır. Ayrıca köyde jandarma karakolu mevcuttur. Muratlı karakol jandarması. Muratlı muhtaarlık ve lokal bulunmaktadır. Muratlı pıyade karakolu mevcuttur.

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.