Bakan Koca, 4 İlin Sağlık Yöneticileriyle Van’da Buluştu

Bakan Koca, 4 İlin Sağlık Yöneticileriyle Van’da Buluştu

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Van’da gerçekleştirilen Van, Muş, Hakkari ve Bitlis ilinin ele alındığı Bölge Değerlendirme Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Koronavirüsle mücadeleyi yerinde görmek...

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Van’da gerçekleştirilen Van, Muş, Hakkari ve Bitlis ilinin ele alındığı Bölge Değerlendirme Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Koronavirüsle mücadeleyi yerinde görmek ve acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek amacıyla Van’a giden Bakan Koca, Valilik ziyaretinde, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ile bir araya gelerek kentteki son durum hakkında bilgi aldı.

Yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınıyla sağlık alanındaki ihtiyaçların daha da fazlalaştığını, adımlarını buna göre attıklarını belirten Koca, tamamlanan yatırımlara rağmen ihtiyaç duyulan yatırımlar ve proje çalışması yapılan sağlık tesisleri hakkında detaylı değerlendirmeler yaptıklarını aktardı.

“Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti”

Ülke genelinde yürütülen koronavirüsle mücadeleye değinen Bakan Koca, “Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti. Ancak bu artış bildiğiniz gibi homojen bir dağılış göstermiyor. Bazı illerimizde hasta sayıları sabit kalıp düşerken daha önce salgının kontrol altında olduğu bazı illerimizde ise istemediğimiz tablolara şahit oluyoruz. Van, bu anlamda Bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu. Van’da değil genel olarak Orta ve Doğu Anadolu illerimizde sıkıntılarımız yer yer oldu. Valilerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye dünyada filyasyonu en iyi yapan ülkelerden biri”

Van’da 80 olan filyasyon ekibi sayısını 128’e çıkardıklarını, filyasyon süresini ise 27 saatten 16 saate düşürdüklerini dile getiren Bakan Koca, “Türkiye dünyada filyasyonu yani temaslı takibini en iyi ve yaygın yapan ülkelerden biridir. Bu gücümüzü Van’da da yoğun olarak sahaya sürdük. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini görmeyi umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Valilik ziyaretinin ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulunan Bakan Koca, Çocuk Hastalıkları Servisi’ni de ziyaret ederek tedavileri devam eden çocuklarla yakından ilgilendi.

Bakan Koca, hastane ziyaretinin sonrasında, Edremit ilçesindeki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) toplantı salonunda Van, Muş, Hakkari ve Bitlis’in il sağlık müdürü, saha koordinatörleri ve hastane başhekimlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda illerdeki güncel durumu, ihtiyaçları ve sağlık altyapısını değerlendirdi.

“Bu dönemde sıkıntı yaşanan illerimizle bizzat ilgilendim”

Yaptığı açıklamada, koronavirüsün yol açtığı hastalığın kesin tedavisinin henüz bulunamadığını ancak Türkiye’nin erken başlanan etkili ilaç tedavileri ve etkili hastane bakımları sayesinde tedavi açısından en başarılı ülkeler arasına girdiğini vurgulayan Koca, bu sayede vefat oranlarını düşük seviyelerde tutmayı başardıklarını söyledi.

Kontrollü bir hayat tarzı ile ağır hastalık ve can kayıplarını asgari seviyede tutmanın önemli olduğunu belirten Koca, “Ancak alışkanlıklarımız, geleneklerimiz ve sosyokültürel yapımız, toplumsal ilişki ve sorumluluklarımızın bizleri ‘kontrollü olmayan’ bir sosyal hayatla yüz yüze getirdi. Hasta artışının yaşandığı illerimiz arasında Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illeri de vardı. Bazı illerimizde yer yer hızlı hasta artışından kaynaklanan sorunlar gördük. Bu dönemde sıkıntı yaşanan illerimizle bizzat ilgilendim. Valilerimiz ve sağlık yöneticilerimizle sık sık görüşerek, artışta etkili olan nedenleri ve alınması gereken tedbirleri gözden geçirdik. Sıkıntı gördüğümüz illerin sağlık altyapı ihtiyaçlarına da hızla müdahale ettik” ifadelerini kullandı.

“Alacağımız tedbirlerle, bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz”

Van’da salgın başında 80 olan filyasyon ekip sayısını 128’e yükselttiklerini, bugün verdikleri talimatla filyasyon ekip sayısını bir kaç gün içinde 150’ye çıkaracaklarını dile getiren Koca, şunları kaydetti:

“Bitlis’te salgının başında 72 olan filyasyon ekip sayımızı 90’a çıkardık. Hakkâri’de salgının başında 44 olan ekip sayımız şu an 65 oldu. Muş’ta 37 ekibimiz vardı, şu an 50 ekiple filyasyon çalışması yapıyoruz. Van’da temaslılara ulaşma süremiz 26 saatten 17 saate kadar düştü. Alacağımız tedbirlerle, bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.