Bayramda Beslenmeye Dikkat!

Bayramda Beslenmeye Dikkat!

Ramazan sonrası vücudunuz yeni beslenme düzenine geçişte uyum sorunu yaşayabilir. Mide bağırsak sisteminin rahatsızlığını en aza indirgemek için beslenmenize özen göstermelisiniz.

30 gün oruç tutmanın bitiminin bayram olması ve ülkemizde bayramların bol yemeli içmeli geçmesi tehlikeli olabilmektedir.

Ramazan sonrası nasıl beslenmeliyiz?
Beslenmenizi kontrol altına alarak bu adaptasyon sürecinde vücudunuza yardım edebilirsiniz. Peki beslenmenizi nasıl kontrol altına alabilirsiniz? Sağlıklı kalabilmek için yeterli ve dengeli beslenme temeldir. 3 ana ve 3 ara öğün yaparak beslenip öğün miktarlarına da dikkat edildiğinde yeterli ve dengeli beslenme sağlanabilir. Öğünleri 2-3 saat aralıklarla yapmak ramazan ayı süresince yavaşlayan metabolizmayı canlandırmaya yardımcı olur. 
Bozulan sindirim sistemimizi düzene sokmak için hem düzenli aralıklarla beslenmek hem de yeterli posa tüketimini sağlamak gerekir. Ara öğün tercihlerinizi mevsim mevyelerinden yana kullanarak posa ihtiyacınıza destek vermiş olursunuz.


Ramazan ayı boyunca yetersiz olan su tüketimi metabolizmayı durduran başka bir faktördür. Günlük sıvı ihtiyacınızı saatlere yayarak sağladığınızda metabolizmanıza destek vermiş olursunuz. Su tüketimine ek olarak günde 1-2 fincan bitki çayı tüketimi sıvı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur.


Bayram ziyaretlerinde beslenmeye dikkat!
Bayramlar en fazla tatlı ve hamur işi tüketilen zamanlardır. Doyurucu ve sağlıklı bir kahvaltı ile bayrama merhaba demek gerekir. Kahvaltı sayesinde gün içerisinde iştah kontrolünüz sağlanmış olur.


Bayram ziyaretleri sırasında ikramlardan tadımlık şeklinde tercih edilmelidir. Ziyaretler sırasında tabak paylaşımı yapmak porsiyon kontrolünüz için bir diğer alternatiftir. Eğer seçenekleriniz arasındaysa tatlı tercihini sütlü tatlılardan yana kullanmak daha doğru olacaktır. İkramlarınızın yanında 1 er bardak su tüketimi hem sıvı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur hem de iştahınızı baskılar.


Tüm dikkat etmelere rağmen gün içinde fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız akşam yemeğinizde mevsim yeşilliklerinden büyük kase salata yanında ayran veya yoğurtlu ızgara sebze tercihi yapmanız yerinde olacaktır.

Az şeker yenilen fakat şeker tadında geçen bir bayram dilerim :)

Uzman Diyetisyen Deniz TIĞLI

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.