Beşikdüzü Bozlu Köyü

Beşikdüzü Bozlu Köyü

Beşikdüzü Köyleri Arasında yer alan Bozlu köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Bozlu köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, Beşikdağ Bozlu arası kaç km, köyde doğal yaşam nasıldır

Bozlu Köyü, Trabzon ilinin Beşikdüzü ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Beşikdüzü Bozlu Köyü Resimleri ve bozlu videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin bozlu köyünde doğan biri var mı? Beşikdüzü Dğumlu Ünlüler Kimler?

Beşikdüzü Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Beşikdüzü Trabzon Arası Kaç Km? Beşikdüzü Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Beşikdüzü Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Bozlu, Trabzon ilinin Beşikdüzü ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 53 km, Beşikdüzü ilçesine 8 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım-fındık ve hayvancılığa dayalıdır.

Köy ahalisi çeşitli Türkmen kabilelerinden müteşekkil olup, Osmanlı Devleti zamanında ve öncesinde, gerek resmi otorite tarafından ve gerekse kendi başlarına göç yollarını kullanarak Karadeniz yörelerine intikal eden ailelerin meydana getirdiği mahalledir.

Karadeniz Bölgesinin tamamında görüldüğü gibi özellikle Osmanlı Devleti'nin Trabzon'u fethinden sonra her ne şekilde olursa olsun yöreye gelen Türkler yörenin Türkleştirilebilmesi amacına hizmet edebilmek için hem boş görülen arazilere hem de kaçan eski devlet vatandaşlarının boşaltıkları arazilere yerleşmişlerdir.

Özellikle Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun tarafından bugün Büyük Liman olarak adlandırılan bölgenin vakfedilmesi ile beraber Bozlu Mahalleninünde içinde bulunduğu araziye Osmanlı Devleti tarafından yoğun bir Türkmen nüfusun yerleştirilmesi sağlanmıştır.

Çok sonraları oluşturulan idari taksimat ile Şarlı nahiyesine bağlı Kızılağaç mahallesi olarak mevkii belirlenmiş olsa da, sonraki yıllarda 3 köye ayrılmış ve Ağaçlı (Kancuma) ve Gürgenli (Kadahor)ile beraber Bozlu Köyü köy idari birimleri meydana getirilmiştir.

Mahallenin adı o dönemde yurdun pek çok köşesinde oluşturulan köylerde olduğu gibi dönemin mülki idare amirleri tarafından herhangi bir aile, zümre vs. özellikleri dikkate alınmadan belirlenmiştir.

Mahallenin geleneklerinde en göze çarpan özellik baharın gelmesiyle kutlanan mayıs 7 idi.ancak nüfusun azalması ile birlikte pek çok gelenek gibi bu gelenekde ne yazıkki unutulup gitt.

Mayıs ayında evdeki çoluk çocukdan hayvanlara kadar her şey dere kenarlarına indirir derede hayvanlar yıkanırdı. durumu iyi olan aileler de Beşikdüzüne inerek kayıklarla deniz açılıp kayığa bindikleri yerden başka bir yerde inerek deniz üzerinde bir tur atarak üzerlerinde nazar varsa gideceğine veya dilekleri varsa olacağına inanırdı.

En hoş geleneklerinden biri de yaylalara giderken ineklerin tepeden tırnağa kırmızı püskül ve mavi boncuklarla süslenmesiydi ki bu süsler yayla yolu boyunca hiç çıkarılmaz hayvanlara gösterilen bakım ve özenin bir nişanesi olarak görülürdü.Bozlu Mahalleninün kaybolan geleneklerinden biri de eskiden yapılan çamadan, turmaç gibi dokuma kültürüydü. ancak yaşlılarla birlikte dokumacılık da çamadan da tarihe karışdı.

Ayrıca Bozluda külek, kertel,kufa gibi ağaç işçiliğide yapılırdı. Bozlunun çok güzel yemek ve çok doğal ekmek çeşitleri vardır.Garip olabilir fakat temelde bozlunun kendine has hiçbir yemeğinde salça kullanılmaz mesela.Yemeklerinin tamamı kendi üretimleri olan mısır,fasulye, bezelye, lahana patates,pançar ya da yöresel adıyla pözükden yapılır. Un olarak özellikle mısır unu kullanılır.

Mısır unundan pilekide,ocakda ve saçda çok değişik ekmekler yapılır.Ayrıca çarşıdan alınan beyaz undan (buğday unundan) da saçda çörek yapılır.Yapılan tüm ekmekler ve çörek mayalı hamurdan yapılır. kara lahanadan sarması hariçinde; çorbası, yığma lahanası ki içinde korkodası ve baklası olur. içine de özellikle iç yağı ya da tereyağ katılır.lahananın diplada denilen kavurması da yapılır.

ATarlada üretilen patates ve fasulyeden tava yemekleride tereyağla özel tavalarda mevsimine göre yapılır.Bahar ve yazın girişinde özellikle bezelye tavaları yaz boyuda fasulye ve patatesle yapılan tavalar tüketilir.çorba olarak da ilk ve en kolay akla gelen çorba bence helle de denilen eskiden sabahları tüketilen bir çorbadır.helle en güzel esmer buğday unuyla yapılır.

Helle yapılacak kapa alınan su kaynatılır.içerisine tuz ilave edilir.daha sonra kaynayan sudan kaşık kaşık alınarak una ilave edilerek topaklar elde edilir.daha sonra bu topaklar kaynayan suya ilave edilerek pişirilir. isreğe göre üzerine yazın genelde ayran ya da süt ilave edilerek tüketilir.Ama bozlunun ziyafeti mısır unu ve tereyeağı içerisinde eriştilen tuzsuz peynirle yapılan yağlaştır ve denenmesi özellikle önerilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.