Böbrek Hastası Bebek Sağlığına Kavuştu

Böbrek Hastası Bebek Sağlığına Kavuştu

Dünya´ya daha anne karnında iken ciddi böbrek problemleri ile gelen 2 aylık Miran bebek, Çocuk Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Taner Kamacı tarafından “pyeloplasti” ameliyatı yapılarak sağlığına kavuştu.

Dünya´ya daha anne karnında iken ciddi böbrek problemleri ile gelen 2 aylık Miran bebek, Çocuk Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Taner Kamacı tarafından “pyeloplasti” ameliyatı yapılarak sağlığına kavuştu.

Diyarbakır’da yaşayan Hatice ve Mehmet Güneş çiftinin 2 aylık bebekleri Miran, dünyaya daha anne karnındayken belirlenen ciddi böbrek problemleri ile geldi. Giderek ilerlemekte olan hastalığı, onun büyümesi ve hayatını devam ettirmesi için büyük bir risk oluşturuyordu. Aile yaptığı araştırmalar sonucunda Op. Dr. Taner Kamacı’ya başvurdu. Miran, şimdi son derece konforlu ve başarılı geçen “pyeloplasti” ameliyatı sayesinde hayata yeniden kaldığı yerden sağlıkla devam etmesi büyük mutluluk yaşattı.

Gebelik Takibi Endişeye Dönüştü

Güneş çifti, anne-baba olma heyecanıyla, dünyaya gelecek çocuklarının hayalini kurarken, umut dolu bekleyiş anneye gebelik takibi yapıldığı dönemde endişeye dönüştü. Yapılan ultrasonda bebeğin sol böbreğinde şişme olduğu ortaya çıktı. Tedavi için ise bebeğin doğmasını beklemek gerektiği söylendi. Doğum gerçekleştikten sonra Taner Kamacı’ya başvuran Güneş çifti, yapılan tetkiklerin ardından bebeklerinin sol böbreğinde üreteropelvik bileşke darlığı ve bu darlığa bağlı şişme ve parankim incelmesi olduğu ortaya çıktı.

Hastalık Hızlı İlerleme Kaydetti

Yapılan takiplerde böbrekteki şişmenin hızla ilerlemesi üzerine ameliyat kararı verildi. Kamacı tarafından gerçekleştirilen pyeloplasti ameliyatı 2 saat sürdü. Bebeğin sol yan tarafından açılan 3 cm’lik bir kesi ile ameliyatı yapıldı. Böbreğin çıkışında üreter başlangıcındaki 1,5 cm’lik dar alan ve şişmiş olan böbrek pelvisinin bir kısmı çıkartılarak böbrek ve üreter arasındaki bağlantı tekrar sağlandı. Daha 2 aylıkken hayatının ilk ameliyatını olan Miran Güneş, bir gün sonra taburcu edildi. Ameliyat sonrası kontrollerde herhangi bir sorun yaşanmadığı görüldü.

Ameliyat Sonrası Böbrek Fonksiyonları´ nda Düzelme Görüldü

Kamacı “Hastamıza ilk teşhisi koyduktan sonra belirli aralıklarla takip ettik. Ancak kontrol ultrasonlarında beklenenden daha hızlı bir şekilde böbrekteki şişmenin artması, böbreğin süzme fonksiyonu yapan parankim bölgesinin gittikçe incelmesi ve MAG-3 sintigrafisinde sol böbreğin idrarı süzme yapamaması nedeniyle böbreğin bozulmasına izin vermeden acilen ameliyata aldık. Başarılı bir pyeloplasti ameliyatı sonucundan 2 aylık hastamız sağlığına kavuştu. Ameliyat sonrası hastamızı belli aralıklarla takip ettik. Takiplerinde sol böbreğinde süzülme başladığı, böbrekteki şişmenin azaldığı ve parankim incelmesinin düzeldiğini gördük” ifadelerini kullandı.

´´Böbrek Yetmezliğine Neden Oluyor´´

Kronik böbrek yetmezliklerinin ortalama yüzde 50’sine sebep idrar yollarının tıkayıcı hastalıkları ve bunların içinde de en sık görüleni üreteropelvik bileşke darlığı olduğunu dile getiren Kamacı, “Hastalığın ilk bulgusu genelde gebelik takibinde bebeğin böbreğinde şişme görülmesidir. Gebelik takiplerinde bebeğin böbreklerinde normalden fazla şişme olması durumuna antenatal hidronefroz adı verilir. Her 100 gebelikten 1-2’ sinde bu durum görülmektedir. Tanı konulduktan sonra hasta çocuk cerrahı ve çocuk nefroloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. Çoğunlukla bebeklerde kendiliğinden düzelme beklenmektedir. Bazı vakalarda hastalık ilerlemektedir. Bu durumda da böbrek zarar görmeden ameliyat edilmelidir. Ameliyattan sonra hastalar mutlaka belirli aralıklarla takip edilmelidir” diye belirtti.

´´Yaşadığımız Büyük Şok Mutlulukla Sonuçlandı´´

Bebeklerini yeniden mutlulukla kucağına alan Güneş çifti; “Gebelik sırasında öğrendiğimiz bu hastalığı çok araştırdık. Özellikle böbrek yetmezliğine ve başka birçok soruna neden olduğunu öğrendik. Kendiliğinden düzelmesini bekliyorduk ama öyle olmadı. Bebeğimizin böbreğinde şişme ve incelme giderek arttı ve sonunda ameliyat kararı verildi. Daha 2 aylıkken ameliyat olması bizi çok üzdü ama ameliyatta ve ameliyat sonrası takiplerinde her şeyin yolunda gitmesi ve doktorumuzun ameliyat sonrasında yapılan takiplerde böbreğindeki bozulmaların düzeldiği müjdesini vermesi ile çok mutlu olduk´´ diyerek duygularını dile getirdi.
[BSHA – Bilim ve Sağlık Hbaer Ajansı]

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.