Bolu Çanakçılar Köyü

Bolu Çanakçılar Köyü

Çanakçılar Köyü, Bolu ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Çanakçılar Köyünün adının nereden geldiği ise şekil olarak eteköyden baslayarak gocabayır ve yamaçları, depecük sırtları ve çalca yükseltilerinin arasında bulunduğu ve çanak şeklini andırdığı için verildiği kesin olmamakla beraber rivayet edilmiştir.

Köyümüzün kökleri kayı boyuna dayanmaktadır.Köyümüzün gelenek ve görenekleri tipik türk kültürünü barındıran folklorik ananelerdir. Düğünleri çeyiz serme,oğlan kınası(kız evi daveti),kız kınası,gelinalma,düğün ve ardından duvak şeklinde ,genellikle hafta içi çarşamba gününden itibaren başlayarak pazartesi günü son bulmaktadır.Köyümüzde tarihi bilinmemekle beraber süregelen yaylacılık hala yaşanmaktadır.Mayıs ayının son haftasıyla birlikte gölcük yaylasında bulunan köy yaylasına göç edilmektedir.Son yıllarda tamamen traktörle taşıma işlemi yapılırken, eskiden hayvanlar yaya olarak yayla yolu denilen güzergahtan yaylaya götürülmüştür. Köyümüzde konuşulan dil eski Türkçe ağırlıklı türkçedir ve nazal n harfi kullanımı belirgindir. Köyümüzde mevlit okutma geleneği de yaygındır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Çanakçılar Köyü Bolu merkezine 16 km uzaklıktadır.Ortalama 40 hane olan köyde kütüğe kayıtlı nufüsün önemli bir kısmı il merkezi ve büyükşehirlerde yaşamaktadır.Ayrıca köy zengin bir bitki örtüsüne sahiptir.Köyün güneyini kaplayan ormanlarda çam, meşe,akçaağaç,şimsir,gürgen,köknar ve ardıç gibi batı karadeniz bitki örtüsünün barındırdığı birçok ağaç çeşidi bulunmaktadır.Bunun yanı sıra köyde hayvancılıklada uğraşılmaktadır.Büyükbaş hayvancılığın yapıldığı köyde küçükbaş hayvancılık yapılmamaktadır.Köyde mevcut olan arıcılık ise 3-4 ailenin dışında pek rağbet görmemiştir.Arazisinin büyük bir kısmını düz-susuz arazinin oluşturduğu köyde büyük ölçüde buğday üretiminin dışında mısır ve pancar üretimi de yapılmaktadır.Ormancılık ise diğer dağ köylerine nazaran pek yüksek katma değer sağlamasada köyün ekonomik girdileri arasındadır...

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.