Bolu Merkeşler Köyü

Bolu Merkeşler Köyü

Merkeşler Köyü, Bolu ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Merkez köyün yanı sıra Dereköy, İzeler, Dervişköy, Çakılköy ve Hacer adlı mahalleleri vardır.

Tarihi net olarak bilinmemektedir. Rivayete göre 15. yüzyıla dayandığı söylenmektedir. Köy erkeklerinin çoğu kurtuluş savasından bir daha geri dönememişitr.
Köy halkının genç nufusu genellikle sehir dışındadır. Mesleklerinin yapısı gereği Marmara, ege ve akdeniz bölgesinde elit otellerde çalışırlar. Köylüler çok misafirperverdir. Hangi evin kapısına yanaşsanız sizi eli boş göndermezler. Sürekli güleç yüzlü bir ifadeleri vardır.Köy düğünlerini gelenek ve göreneklere uygun olarak gerçekleştirirler ve düğünlerde özellikle geleneksel kıyafetler giyilmektedir. Bayramlar ve dini toplantılara köyde aşırı önem gösterilmektedir. Özellikle Bayramlar 4 gün boyunca dolu dolu yaşanmaktadır.

Köy özellikle aşçı başıları ile ünlüdür. bölgedeki yaygın meslek özellikle aşçılıktır. Bu mesleği seçmelerinin sebebi babadan oğula geçmesi ve özellikle bölgenin fiziki yapısının tarıma elverişlidir ve köylünün çoğu tarımla uğraşır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Son 5 yıl içinde doğa turizmi gelişim göstermektedir. Özellikle yurt içinde yerli turistler trekking, yamaç paraşutu, kampçılık, Balıkçılık, Avcılık amaçlı özellikle bu bölgede ve merkeşler yaylasında faaliyet göstermektedir. Yamaç paraşutu olarak merkeşler yaylasına her geçen gün daha fazla rağbet gösterilmektedir. çok güzel biyerdir gezilecek yeri çoktur bolunun en güzel köylerindendir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Keşkek, höşmenim, cevizli çörek, kedibatmaz, fasülye çorbası, alt-üst böreği, kavut, köy peyniri,  tereyağ, kaymak, bögedeki sarı çamlardan yetişen çam balı önemli yemeklerindendir. Bölge sık bir orman yapısına sahip olduğu için mantar toplayıcılığı ve mantar yemek kültrü son 35-40 yılda değişim göstermiştir. Bölgede 40 farklı türün üzerinde yenilebilir mantar çesiti vardir.

Bolu merkezine 29 Km. uzaklıktadır. Rakım 1400 m. Bölgede yaban hayat faal olarak yer almaktadır. Sık bir bitki örtüsü bölgeye hakimdir. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.