Brezilyalı Çiftçiler Aydın’ın O Köyüne Hayran Kaldı

Brezilyalı Çiftçiler Aydın’ın O Köyüne Hayran Kaldı

Brezilyalı 38 çiftçi, ziyaret ettikleri Aydın Koçarlı’da kurulu bulunan Vodafone Akıllı Köyü’ne hayran kaldılar. Brezilyalı Grubun Başkanı Carvalho, “Verilerin analizi ve bunun anlık olarak çiftçilerle paylaşımına yönelik çalışmalardan etkilendik. Bu mode

Brezilyalı 38 çiftçi, ziyaret ettikleri Aydın Koçarlı’da kurulu bulunan Vodafone Akıllı Köyü’ne hayran kaldılar. Brezilyalı Grubun Başkanı Carvalho, “Verilerin analizi ve bunun anlık olarak çiftçilerle paylaşımına yönelik çalışmalardan etkilendik. Bu modelden esinlenecek çok şey var” edi.

Brezilya’nın tarımsal kalkınma ve teknoloji araştırma- geliştirme konusunda uzman IAPAR (Agricultural Research Institute of Parana/Brezilya) ve EMATER /RS- ASCAR Empreendimentos de Assistancia Tecnica y Extensio Rural Rio Grande do Sul Association of Credit and Rural Assistance) üyesi 38 çiftçi, Aydın Koçarlı’da kurulu bulunan Vodafone Akıllı Köy’ü ziyaret etti. TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, bundan 3 yıl önce dünyanın en iyi girişimcisi ödülünü almak üzere ziyaret ettiği Brezilya’dan gelen çiftçi kuruluşu temsilcilerini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Teknolojinin kullanımını yaygınlaştırmak, teknolojinin imkânlarını kullanarak, kırsal alanda yaşayan ve tarımsal üretimle uğraşan insanların bilgi ihtiyaçlarını gidermek, verimliliklerini, karlılıklarını arttırmak ve buna bağlı olarak yaşam kalitelerini yükseltmek için sosyal girişim şirketi olarak kurulan TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş.’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Akın, Vodafone ile 2010 yılından bu yana birlikte yürüttükleri Çiftçi Kulübü projesinin Türkiye’nin yanı sıra 6 ülkede başarıyla uygulandığını Vodafone ile birlikte otuzu aşkın iş ortağı ile birlikte gerçekleştirilen Vodafone Akıllı Köyü’nün tüm dünyaya model olması için çaba harcadıklarını kaydetti. Akın, “Çiftçinin uzun yıllardır oluşturduğu bilgi, birikimi teknolojinin imkanları ile aktarıyoruz. Oluşturduğumuz modelin kabul görmesi ve yaygınlaşması gurur verici” dedi.

ÇİFTÇİLİĞİ TERCİH EDİLEN MESLEK YAPMALIYIZ

TABİT Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Yıldırım ise dünyanın her yerinde çiftçinin sorununun aynı olduğuna dikkat çekti. Bu sorunun başında üretimden kopuşun geldiğini kaydeden Yıldırım, “Fiyat, maliyet, pazarlama, doğal afetler sonucu üretim kayıpları gibi nedenler sonunda tüm dünyada çiftçilikten uzaklaşılıyor. Amacımız, çiftçiliği yeniden tercih edilen bir meslek haline getirmek. Burada, bunun yol ve yöntemleri üzerine sürekli projeler geliştiriyor. İş ortaklarımız aracılığıyla uygulanabilir projeleri yaygınlaştırmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

ÇOK ETKİLENDİK

Brezilyalı Grubun Başkanı Martins Afonso Carvalho da 1972 yılında kurulan ve bünyesinde 800 çalışan bulunan IAPAR’ın agroekoloji, pamuk, pirinç, kahve, tahıl, fasulye, kaba yem, kültür meyveciliği ile toprak ve su yönetimi başta olmak üzere tarımsal faaliyetlerle ilgili birçok alanda Ar- Ge faaliyeti yürüttüğünü, 1955’ten bu yana faaliyette bulunan EMATER /RS- ASCAR’ın ise 2 binden fazla çalışanı ile Rio Grande do Sul eyaletinin kırsal kalkınmasına yönelik araştırma, geliştirme, kredilendirme çalışmalarıyla kar amacı gütmeyen özel kanuna tabi bir kuruluş olduğunu söyledi.  Carvalho, “Verilerin analizi ve bunun anlık olarak çiftçilerle paylaşımına yönelik çalışmalardan etkilendik. Bu modelden esinlenecek çok şey var ” dedi. (BSHA- Nihat DELİBAŞI)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.