Bulancak Damudere Köyü

Bulancak Damudere Köyü

Damudere Köyü haberleri, Bulancak Damudere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Damudere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Damudere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Bulancak  Damudere  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Damudere  Köyü son dakika gelişmeleri, Damudere  Köyü ne özgü yemekler, Bulancak  Damudere  Köyü nün tarihi, Damudere  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Damudere  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Damudere  Köyü, Giresun ilinin Bulancak  ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Damudere Köyü Resimleri ve Damudere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bulancak Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Bulancak Giresun Arası Kaç Km? Bulancak Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Bulancak Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Bulancak  Damudere  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Bulancak Doğumlu Ünlüler Kimler?

Damudere , Giresun ilinin Bulancak ilçesine bağlı bir köydür.

Köy, tarihi olarak Türk ve Rum ahali tarafından Yaylak-Kışlak arasında baharlık olarak kullanılmakta iken 93 Harbi'nde (1887) Batum'dan gelen Gürcüce konuşan halk tarafından kurulmuştur. Köyün tarihi geçmiş olarak Gürcüler'in gelmesinden çok daha öncelere dayandığının en büyük kanıtı Kilisetepe'dir. Kilisetepe çok eskilere dayalı bir Rum yerleşim alanıdır. Köyün yoğun olarak kullanımı ise Batum göçmeni Gürcü halkın gelmesiyle başlar, köyde genellikle %90 gürcü insanlar yaşar. Cumhuriyetten sonra yapılan nüfus mübadelesi sonrasında köyde hiç Rum kalmamıştır. Köy çevre köyler arasında bir merkez konumunda olup komşusu olduğu, Odadüzü, Güneyköy gibi köyler kendisinden ayrılmışlardır.

Köyün gelenek, görenek ve yemek kültürü genellikle Gürcü halkın alışkanlıkları ile şekillenmiştir. Papa(Ortasında Tereyeğı konularak yenen buğday unu lapası, daha çok özel günlerde yapılır.), Cipyay(Sütün içine un karıştırılarak yapılan dibi yapılır.), Yağicakalay(Mısır unun su ile karıştırılarak pişirilmesi ve üzerine tereyağı yakılmasıyla yapılır.), Yağicumhur(Sıcak mısır ekmeğinin içine tereyağı atılarak yapılır), Gıreçka(Kendine has fasulyelerin yazın kurutulup tanelerin kabuktan ayırmadan yapılır.) vb. gürcü yemekleri köyde yoğun olarak yapılır. Yine Karadeniz mutfağında sık sık yapılan, Dible, Kiraz, Taflan, pancar turşuları, mendek, mantar vb. yemeklerde yoğun olarak yapılır. Köyde gürcüce sık sık kullanılır. Birçok alet, mekan ve olay gürcüce isimlendirilmiştir. Örneğin "Kedi-a" ismi Batum'da yaşanılan yere istinaden kullanılır. Gürcü halk tamamen Müslüman olup, dini ritüellere karşı son derece saygılı davranır ve önem verir. Köyde Batum doğumlu akrabalara ait sayısız kabir bulunmakta olup bunların en önemlisi Mevlüt Dede Kabridir. Köylü Bayramlarda ve özel günlerde bu kabristanlıkların ziyaretine ciddi önem verir.

Giresun merkez ilçesine 45 km, Bulancak ilçesine 30 km uzaklıktadır. Köye birkaç güzargahtan ulaşım mümkündür. En ana yolu Pazarsuyu Deresi istikametinden Kuzköy üzerindendir ve bu yol tamamen asfalttır. Kuzeyinde Kuzköy ve Karacaresul, güneyinde Odadüzü, Ezeltereköyleri, batısında Güneyköy (Aut) köyleri bulunur. Köy 550-600 rakım arasındadır. Kısmen düz olan yerleri olmakla beraber genellikle yamaçlar ağırlıktadır. Köyde yoğun olarak Giresun Tombul Fındığı (Yağlı Fındık) ve az miktarda Çakıldak Fındık (Ordu Fındığı) yetiştirilir. Yine her meskene ait tarla ve bu tarlada Mısır başta olmak üzere, Patates, Fasulye, Kara Lahana (Pancar) yetiştirilir. Az miktarda Ahududu ve Kivi üretimi yapılmakta olup bu ürünler fındık karşısında ilgi görmemektedir. Köy akarsu anlamında oldukça zengin olup sık sık küçük derelerle (Obuz) karşılaşmanız mümkündür. Bu küçük dereler bir araya gelerek daha güçlü akıntılarla Pazarsuyu Deresine dökülür.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Genellikle gün sonu dumanlı ve yağmurlu geçer.Yazları ılık serin rüzgar,kışları ise soğuk ve ara ara kar yağışlıdır. Köy dört mevsim Karadeniz iklimi etkisindedir ve Yükselen hava dalgalarının etkisiyle Karadeniz yağışlarından oldukça etkilenir. En çok yağışı ise yaz sonu sonbahar başlangıcı arasında alır. Köy son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerinden etkilenmekte ve birçok yerde dona bağlı fındık yanmalarıyla karşı karşıya kalınmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Bu yamaçlarda yoğun olarak fındık bahçeleri vardır ve köyün en büyük ekonomik gücünü fındık oluşturur. Son yıllarda hayvancılığa verilen destekler ve yaylaların yaylak olarak kullanılması sebebiyle hayvancılığa ilgi artmıştır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi vardır, ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur, ancak sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yolun tamammı asfalttır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca eylül 2008'de internet (ADSL) de baglanmıştır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum