Bursa Aktaş Köyü

Bursa Aktaş Köyü

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Aktaş köyünün akkaş isimli bir yörük tarafından yaklaşık olarak 200 yıl kadar önce şu anki köyün olduğu yerin yakını olan oluk yanına kurulduğu anlatılmakyadır.

Aktaş köyü cumhuriyet dönemi öncesi ve cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafakemalpaşa (Kirmastı)ya bağlı bir köydür.1908 kirmastı salnamesinde köyün nufusu 12 hanedir. Büyükorhan ilçe olmadan önce Mustafakemalpaşa’ya kayıtlıdır.Köyün, H 937/M 1530 tarihli Muhasebe defterinde kaydı bulunmamaktadır. Ancak, 1908 Salnamesindeki mülki taksimatta ve 1927 Salnamesi haritasında Kirmastı’ya (Mustafakemalpaşa) kayıtlıdır. İç İşleri Bakanlığının 1933 tarihli “Köylerimiz” adlı yayınında da Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı olarak gösterilmektedir.1908 yıllığına göre 12 hane olan köyde, 1.990 yılında da yaşanmaktadır.Aktaş köyünün şehire göç etmesiyle bir takım gelenek ve görenekleri azalarak unutulmaya yüz tutmuştur.mesela düğünlerde ve bayramlarda bir deve oyunu arkdaşların toplanarak oynadığı sınır oyunu ve palaska oyunu.düğünler cuma akşamı başlar pazar akşamı gelin alınıncaya kadar devam eder.ya da salı akşamı başlar perşembe akşamına kadar devam eder.Aktaş köyünde köye gelen misafirler için çok eski bir adet olan köy odası hizmetine devam edilir.köye gelen misafire köy korucusu tarafından hertürlü ikram yapılır ve köy odasında yeme içme ve yatak ihtiyacı karşılanarak misafir edilir.ayrıca 2002 yılında deniz feneri derneği tarafından yaptırılan aktaş köyü yaşlılar huzurevide vardır. köyün geçim kaynağı tarım başta olmak üzere hayvancılıkta yapılmaktadır.şimdilerde şehre her ne kadar göç olsa da köyhalkının çoğu köyden ekmek yemektedirler....Bursa iline 97 km, Büyükorhan ilçesine 12 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. oıuyweoıwoyrk
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır (ilk öğretim 5. sınıfa kadar eğitim vermektedir yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.