CARMEN, 2 Mart’ta Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahneleniyor…

CARMEN, 2 Mart’ta Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahneleniyor…

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Georges Bizet’nin “Carmen” operası müziği ile ilk kez ve orijinal bir koreografiyle oluşturulan iki perdelik Carmen balesini 2 Mart 2020 Pazartesi günü saat 20.00’da İzmirlilerin beğenisine sunacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Georges Bizet’nin “Carmen” operası müziği ile ilk kez ve orijinal bir koreografiyle oluşturulan iki perdelik Carmen balesini 2 Mart 2020 Pazartesi günü saat 20.00’da İzmirlilerin beğenisine sunacak.

Tulio Gagliardo “Carmen” operasının müziklerini yeniden düzenleyerek baleye uyarladı. Carlos Vilan’ın librettosu ve koreografisiyle sunulacak olan eser, Flamenko figürleri ve klasik bale harmanlanarak sahneye aktarılıyor.

Carmen, bu müzik düzenlemesi ve koreografisiyle bir “Dünya Prömiyeri” olacak.  

Eserin konusu şöyle: İspanya’nın Sevilla kentinde bir sigara fabrikasında çalışan Carmen, güzelliği ile tüm erkekleri etkilemekte; kural tanımaz tavırlarıyla öne çıkmaktadır... Asker Don Jose, kurallara bağlı biri olarak, nişanlısı Micaela ile evlenerek mutlu olmak hayaliyle yaşarken, Carmen’in cazibesine kayıtsız kalamaz, ona tutulur; kuralları hiçe sayarak sevgilisi uğruna her türlü yasa dışı davranışı sergilemekten kaçınmaz. Ancak Carmen kısa sürede Don Jose’den sıkılır; boğa güreşçisi Escamillo’yu sevmektedir artık... Bu durum onun ölümünü hazırlamakta olduğu halde, davranışlarını inadına pervasızca sürdürür. Zira Tatlı Ölüm onun kaderidir.

Carmen balesi şef Tulio Gagliardo yönetiminde, koreograf Carlos Vilan tarafından sahneye taşınıyor. Dekor tasarımları Tayfun Çebi, kostüm tasarımları Gülay Korkut, ışık tasarımları Müfit Özbek, video prodüksiyon uygulamaları Ahmet Şeren tarafından hazırlandı. Başlıca rolleri; Burcu Olguner, Aslı Çilek, Sülün Duyulur, Boğaçhan Bozcaada, Doruk Demirdirek, Sertan Yetkinoğlu, Oben Yıldırım, Yasemin Altınel, Çisil Bozcaada, Gülfem İncecik, Dolun Doyran, Çağın Hazar Özideş, Yiğit Erhan, Selahattin Erkan, Hülya Susurluk, Neslihan Mert Kılıç, Elvan Bakdık paylaşıyorlar.  
 
Carmen’in öyküsü Fransız yazar Prosper Merimee’nin İspanya gezilerindeki anılarını dile getirdiği -aynı adlı- romanından alınmıştır. Fransız besteci Georges Bizet’nin tüm dünyada başyapıtı olarak bilinen Carmen, yazıldığı ve oynandığı dönemde, insana insanı anlatmada farklı bir dil kullanmış olması nedeniyle hak ettiği ilgiyi göremediği halde; ölümünün ardından büyük beğeni görmeye devam etmektedir. Eserde karakterler olabildiği ölçüde deforme edilmemiştir. Akdeniz ezgileriyle süslü müziği sayesinde tüm dünya sahnelerinde en çok oynanan eserlerin başında olmuştur.

Carmen balesi, 2 Mart’taki prömiyerin ardından; 3, 5, 7, 9, 24, 26 ve 30 Mart’ta, 9 ve 11 Nisan tarihlerinde sahnelenecek.  

carmen-2.jpgcarmen-3.jpgcarmen-4.jpg

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.