Çatalca Kabakça Köyü

Çatalca Kabakça Köyü

Kabakça köyü haberleri, köyün güncel son dakika gelişmeleri, Kabakça köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, İstanbul köyleri arasında yer alan Kabakça köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kabakça  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kabakça  köyü son dakika gelişmeleri, Kabakça   köyüne özgü yemekler, Çatalca Kabakça   köyünün tarihi, Kabakça   köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kabakça   köyüne ait haberler, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kabakça, İstanbul ilinin Çatalca ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Kabakçı karyesi (köyü),İstanbul’daki Sultan Beyazıt Han-ı Veli Camii’nin vakıf arazisinde 1505 yıllarında Kastamonu vilayetinden getirilmiş olan Tahtacı Türkmenlerinin Kabakçı oymağına ait ailelerce kurulmuştur.Türkmenlerin yerleşik olanlarına Rumeli'de "gacal"denmektedir.Onun için

Kabakça Köyü'nün yerli halkı gacal'dır.Kalfa (Halife) köy halkları ile Kabakça Köyü halkları akrabadırlar.

13 Kasım 1912 tarihindeki Balkan Savaşında Bulgar orduları Çatalca’ya kadar dayandılar. Bulgar askerlerinin yapmış oldukları mezalimden korkan halk,başta Kabakça mahallesi halkı olmak üzere, en önce Sultanahmet’e gittiler. Oradan da İstanbul’un Anadolu yakasına dağıtıldılar. Kabakça mahallesi halkı İçerenköy’e yerleştirildi. İstanbul tehlikeye düştüğü için padişah Sultan Mehmet Reşat Han, Başkumandan Nazım Paşa komutasındaki Şark ordusunu Çatalca’ ya gönderdi.3 Aralık 1912’de Çatalca tren istasyonunda Bulgarlarla ateşkes anlaşması yapıldı. Çatalca’daki bu Şark ordusuna bağlı bulunan Kabakça mahallesindeki Tümende görevli bulunan Ahmet oğlu Bnb. Halit (Karsıalan), Kabakça köy halkının Kabakça’yı terk etmesini fırsat bilip,mahallenin arazisinin büyük bir kısmını mülkiyetine geçirmiş ve çiftlik olarak kullanmaya başlamıştır.İçerenköy’den dönen köy halkı bu çiftliğin etrafındaki ormanlık araziyi açarak kırsal araziye çevirmişler ve orada yaşamaya başlamıştır. Bnb.Halit Tümgeneralliğe kadar yükselmiştir. Sertliğinden ve cesaretinden dolayı Deli Halit Paşa unvanını almıştır. Kars Milletvekili olarak görev yapmıştır. 19.02.1925 tarihinde ölmüştür. Daha sonraları Kabakça köy halkı ve Rumeli’den gelen muhacirler birlik olup, aralarından seçmiş oldukları 7 kişi üzerine çiftliğin mülkiyetini Deli Halit Paşa mirasçılarından satın almışlardır. Bu 7 kişide daha sonra bu arazi için para ödeyen kişilere tapu dairesinde ferağ vererek 3 değirmen,1 ipek böceği evi ve bir sürü bağ, bahçeden oluşan bu büyük araziyi aralarında paylaşmışlardır. 1996 yılından başlayıp 5-10 yıl süren Kadastro çalışmalarından sonra köy arazisi bugünkü halini almıştır.

İstanbul iline 68, Çatalca ilçesine 13 km uzaklıktadır. Büyükçekmece Gölü'nün kuzeybatı vadisinde, Istıranca Dağları'nın eteklerinde, ormanların arasına kurulmuş tarihi bir yerleşim yeridir. Deniz seviyesinden yüksekliği 62 m'dir. Kuzeybatısında İhsaniye, güneydoğusunda İnceğiz, güneyinde Silivri'nin Akören ve Bekirli köyleri bulunmaktadır. Ulaşım, İstanbul'dan demiryolu ve karayolu ile sağlanmaktadır.

Halkın çoğu gacal ve muhacir olarak adlandırılır. Gacal kelimesi aslında yerli anlamında kullanılmaktadır. Değişik tarihlerde gelen göçmenlerin ilk gelenleri de gacal olarak anılmaktadır. Tahminen Türkmen, Karamanoğlu, Pomak,Laz, Tatar ve Oğuz ırklarından oluşan melez bir halktır.

Kabakça, İstanbul ilinin Çatalca ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kabakça köyü resimleri ve Kabakça köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İstanbul Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Kabakça İstanbul Arası Kaç Km? İstanbul Hava Durumu? İstanbul Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve İstanbullu iseniz İstanbul doğumlu ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. İstanbullu Ünlüler arasında Kabakça Köyünde doğan biri var mı?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.