Çatalzeytin Karacakaya Köyü

Çatalzeytin Karacakaya Köyü

Karacakaya Köyü haberleri, Çatalzeytin Karacakaya köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karacakaya köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Karacakaya köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Çatalzeytin Karacakaya köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karacakaya köyü son dakika gelişmeleri, Karacakaya köyüne özgü yemekler, Çatalzeytin Karacakaya köyünün tarihi, Karacakaya köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karacakaya köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karacakaya, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karacakaya Köyü Resimleri ve Karacakaya köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çatalzeytin Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çatalzeytin Kastamonu Arası Kaç Km? Çatalzeytin Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Çatalzeytin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Çatalzeytin Köyünde doğan biri var mı? Çatalzeytin Doğumlu Ünlüler Kimler?

Karacakaya, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.Karacakaya adı köyün orta kısmında yer alan büyük tepesi olan kayalıktan gelmektedir. Köyde yerleşimin nasıl ve ne zaman başladığına ilişkin kaynak gösterilebilecek bilgi yoktur.
Köyün özelliği bünyesinden 3 muhtarlık ayrılmış olmasıdır. Sökü, Hacıreis ve Hacıreissökü köyleri Karacakaya'dan ayrılmışlardır. Köyde düğünler 3 gün sürmektedir. 1. gün köylü düğünü gecesi; bu gecede düğün evinin yakın komşuları düğün evine toplanır. 2. gün kına günüdür. Kına gününde erkek tarafının tüm erkekleri ve damadın yakınlarından birkaç kadın kına sandığını bırakmaya gelin evine giderler. Burada 4-5 saatlik eğlence ve ağırlanmadan sonra geri dönerler. Kına gününün akşamı her iki taraf için de büyük düğün gecesidir. Eğlence ve sohbetler bazen sabaha kadar sürebilir. 3. gün gelinalma günüdür. Erkek evine düğün için gelenlerin hepsi toplu bir şekilde gelin evine giderler. Yine burada 3-4 saatlik eğlenceden sonra gelini alarak geri dönerler. Eskiden gelin yeşil duvak ve kırmızı lacivert çizgili peştemal giydirilir at üstünde götürülürdü ve gelinin birer yanında ağabeyi veya dayısı kolundan tutarak eşilik ederdi. Bu arada atı tutma görevi de damadın sağdıcına ait olurdu. Zamanla bu gelenek değişime uğrayarak otomobil kullanılmaya başlandı. Yeşil duvak yerine de beyaz gelinlik kullanılır oldu. Köy sakinleri her dini bayramda iki gün farklı mahallelerde bayram çıkarır. Bayramın 1. günü köyün bir kısmındaki bayram yerinde toplanır burada kazanlarda pişen yemekler yenir, sohbetler edilir ve bayram yerine yakın olan mahallelerdeki akrabalara kısa bayram ziyaretleri yapılır. İkinci gün aynı işlem köyün diğer kısmındaki mahallede yapılır ve bu kez diğer mahalleler buradaki bayrama iştirak eder. Köyün yemek kültürü tüm Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi zengindir. Ancak köyde yaşayanların başlıca yemekleri keşkek, karalahana, ıslama, mamlaylı, irir çorbası, pirinç böreği, kabak tatlısı, yoğurtlu patates, sarıburma tatlısı, cırık tatlısı ve bilinen et yemekleridir. Köyün sanat anlamında gelişme göstermesi pek mümkün olmamıştır. Köyün yaşamsal ihtiyaçlarına istinaden geliştirilen yerel meslekler vardır ancan bunlar sanat değeri taşımamaktadır. Köy nüfusuna kayıtlı kayda değer iki sanat erbabı çıkmıştır. Bunlardan birincisi sinema sanatçısı Adem Taşay'dır. Şampiyon bir boksör de olan Taşay birçok Kemal Sunal filminde rol almıştır. Köyden çıkan ikinci sanatçı ise halk ozanı Ozan Ahmet Taşkın'dır. Taşkın ulusal nitelikte müzik eserlerine sahip olup birçok şiir kitabı da yayınlamıştır. Karacakaya türküsü olarak bilinen "Dalına" türküsü bu köye ait olduğu kesin olmakla birlikte anonimdir. Köyde çalgı aleti olarak davul zurna kullanılmaktadır. Bu enstrümanlar köy düğünlerinin de baş aktörleridir.
Kastamonu iline 123 Km., Çatalzeytin ilçesine 23 Km. uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.