Çayeli Yavuzlar Köyü

Çayeli Yavuzlar Köyü

Yavuzlar Köyü haberleri, Çayeli Yavuzlar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yavuzlar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf , Rize Köyleri Arasında yer alan Yavuzlar Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Çayeli Yavuzlar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yavuzlar köyü son dakika gelişmeleri, Yavuzlar köyüne özgü yemekler, Çayeli Yavuzlar köyünün tarihi, Yavuzlar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yavuzlar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yavuzlar, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yavuzlar Köyü Resimleri ve Yavuzlar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çayeli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çayeli Rize Arası Kaç Km? Çayeli Hava Durumu? Rize Köyleri ve Çayeli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında Çayeli Yavuzlar Köyünde doğan biri var mı? Çayeli Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yavuzlar, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.Köyün Eski Adı Zuğapa'dır.
1951 yılına kadar, Pazar (Atina) ilçesine bağlı olan Erenler Köyü'nün bir mahallesi olan köy 1989 yılında Erenler Köyü'nden ayrılarak müstakil köy tüzel kişiliğine kavuştu. 1989 yılına kadar Zuğapa olan köyün ismi bu tarihte Yavuzlar olarak değiştirildi. köy şu an Rize ili Çayeli ilçesine bağlıdır.
köyün tarihi hakkında yeterli ve sağlıklı bir bilgiye sahip değiliz. Fakat köy ulularının rivayetine göre yerleşim yeri olarak 400 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğu kanaatindeyiz. Zira köyün güneydoğusunda yer alan ve mahalli ismi Cegalver olan dağda kilise kalıntıları ve Kaçkar Dağları istikametine uzanan tarihi bir kervan yolunun bulunduğunu biliyoruz. Bu bilgiler de köyün çok eskilere uzanan bir tarihi olduğu savını desteklemektedir.
köyde üç temel akraba-sülale bulunmaktadır. Bunlardan Yazar ve Sipahioğlu soyadını taşıyanlar Hemşin ilçesi Çamlıtepe (Zuğa) Köyü'nden; Yıldız ve Akyıldız soyadını taşıyanlar Çamlıhemşin ilçesi Şenyuva (Çinçiva) Köyü'nden; Kandemir soyadını taşıyanlar ise Rize ili Islahiye (Kamboz) Köyü'nden gelerek köye yerleşmişlerdir.
2007 nüfus sayımında köyde yaşayan sayısı 108 olarak tespit edilmiştir. köyün gurbetçi köyü olduğu unutulmamalıdır. Köyde yaşayan nüfusun yaklaşık üç katı gurbette bulunmaktadır. Bu gözönüne alındığında köyün yaklaşık nüfusu 500'ü geçmektedir.
köyde ağırlıklı olarak Hemşin kültürünün izleri görülmektedir. Dilde, günlük hayatta ve gelenek göreneklerde başat unsur Hemşin kültürüdür. Düğünler, cenazeler, mecilikler, bayramlar birlik ve beraberliğin perçinleştiği, kardeşliğin güçlendiği anlardır. Fakat son yıllarda hızla göç veren köyde gelenek ve göreneklerimiz unutulmaya yüz tutmaktadır. Köylülerimiz, şehir hayatının farklılıkları yok edici baskısı altında yavaş yavaş kaynaklarından uzaklaşmaktadır. Bizler unutulmaya yüz tutan kültürümüzü en azından -sanal alemde de olsa- kayıt altına almaya çabalamaktayız.
Rize iline 32 km, Çayeli ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köy Çayeli ilçe merkezine 14 km uzaklıktadır. Ulaşım açısından alternatif yolların çok olduğu bir kavşaktadır. köyden Çayeli, Pazar ve Hemşin ilçelerine ulaşım mevcuttur. Civardaki bütün köylerle de bağlantısı vardır. Yolları asfalttır. Yoğun kar nedeniyle kış aylarında ulaşımda kısmen aksamalar meydana gelebilmektedir.
köyde iki derslikli, lojmanlı kapalı bir ilköğretim okulu bulunmaktadır. Köyde taşımalı eğitim yapılmaktadır. köyde içme suyu şebekesi mevcuttur fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. köyde PTT ve sağlık ocağı bulunmamaktadır. köyün yolu asfalttır. Bir adet çay alım evi vardır. Ayrıca elektrik, sabit telefon ve cep telefonu hattı mevcuttur. 2007 nüfus sayımında 63 konut, 9 değirmen, 2 boş iş yeri, 1 kapalı okul, 2 lojman, 6 serender (nalya) ve 1 çay alım yeri kayda geçmiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.