Çaykara Kabataş Köyü

Çaykara Kabataş Köyü

Çaykara Köyleri Arasında yer alan Kabataş köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Kabataş köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir

Kabataş Köyü, Trabzon ilinin Çarşıbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çaykara Kabataş Köyü Resimleri ve kabataş köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin kabataş köyünde doğan biri var mı? Çaykara Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çaykara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? ÇaykaraTrabzon Arası Kaç Km? Çaykara Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Çaykara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Kabataş, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 79 km, Çaykara ilçesine 5 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallenin kuruluşu 15. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır . Eski adı Fotinos olan köy, daha önceleri Zincirlitaş mahallesi ile bir muhtarlık halindeydi. Fotinos ismini, ışık ve güzellik anlamına gelen Rumca olan Fotino kelimesinden aldığı bilinmektedir. Mahallenin bir yerleşim yeri olarak seçilmesi ilk kez, Hacıahmet oğulları, Hır oğulları, Canoğulları,Hatip oğulları tarafından olmuştur. Bu aileler köye Zincirlitaş’tan gelmiştir. Diğer aileler ilk kez yurt yaylasında ve bugünkü adıyla Uzuntarla mahallesinde kaldıktan sonra köye gelmişlerdir. Trabzon’un fethinden sonra (1461) köye gelip yerleşen bu aileler, ormanlık bölgeleri ziraat alanları haline çevirerek, bu mahallesi bir yerleşim alanı haline getirmişlerdir. 1940'lı yıllarda köy iki muhtarlığa ayrılmıştır; Zincirlitaş ve Kabataş. Köy adlarının değiştirildiği dönemde toprakları içinde bulunan Karataş taşının adı değişikliğe uğrayarak Kabataş şekliyle mahallenin adı olarak belirlenmiştir.1681 tarihli Avariz Haneleri Defterinde, Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 14 mahalleden biridir.Mahallenin adın ın bir Oğuz boyu olan “Fotın-uz” dan geldiği söylenmektedir.İlk yerleşenleri Alioğulları (Öksüzler, Erdoğanlar, Öztürkler ); Karamahmutoğulları ( Baloğlu (Zengin),Aydın,Kara,Özçelik ve Gülah’lar);Hacıibrahimoğulları,(Albayrak,Özdemir,Yıldız,Tak);Cırkalılar ( Yaz,Akaydın);Hacıislamoğulları (Ersoy, Yarar )lardır.Hacıahmetoğulları,Hıroğulları ve Hatipoğulları, Doğu Anadoludan gelen ailelerdir.

Mahalleden üç kez değişik dönemlerde muhacir aileler ayrılmıştır. 1929‘da Bayburt’a bağlı Aydıntepe, Domla, Sığırsı, Maden köylerine; 1933‘te Maçka’nın Zakine, Livera, Kiremitli köylerine; 1965‘te Hatay’ın Kırıkhan ilçesine yaklaşık 100 hane göç etmiştir.

Karamahmutoğulların'dan Mustafa oğlu Baloğlu Abdurrahim Rum ve Ermeni çetelere karşı 40 silah arkadaşı ile beraber Devlet-i Aliye hizmet etmiş dönem eşkıyalarından dır. Tabanoğlu Hasan Efendi, Küllahoğlu Muhammet Efendi, Cincoğlu Muhammet Efendi ve Keleşoğlu Feryüz Efendi mahallesimüzün yetiştirdiği ünlü din adamlarındandır. Kurtuluş Savaşı'nda halkına önderlik yaparak Ruslar'a karşı savaşan Hacı İbrahimoğullarından Kahraman Ağa mahallesimüzün önemli kişilerindendir. Ayrıca Cincoğlu Ali Bilgin, Mehmet Kaban,Mustafa Öksüz ve Mehmet Günel (Kısır Efendi)Kurtuluş Savaşında kahramanca savaşan diğer köylülerdendir.

300 sene önce yapıldığı söylenen köy camisinin süsleme sanatı bir tarihi eser olduğunu kanıtlamaktadır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün koruma ve bakım altına alınmıştır. Mahalledeki diğer sosyal hizmetler genellikle 1970‘li yıllardan sonra başlamıştır. Bu hizmetler devlet ve köylü işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Su, yol, elektrik, ilköğretim binası, sağlık evi, çay alım evi hizmet vermektedir. Bu binalardan ilköğretim okulu ve sağlık evi nüfus azlığından dolayı hizmet vermemektedir. İlkokul 1950 yılında faaliyete geçmiştir. 1980 yılında da ortaokul binası hizmete açılmıştır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.