Cide Gebeş Köyü

Cide Gebeş Köyü

Gebeş Köyü haberleri, Cide Gebeş köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gebeş köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Gebeş köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Cide Gebeş köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gebeş köyü son dakika gelişmeleri, Gebeş köyüne özgü yemekler, Cide Gebeş köyünün tarihi, Gebeş köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gebeş köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gebeş, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gebeş Köyü Resimleri ve Gebeş köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Cide Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Cide Kastamonu Arası Kaç Km? Cide Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Cide Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Cide Köyünde doğan biri var mı? Bozkurt Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gebeş, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı coğrafi özelliğinden dolayı verilmiştir. Bölgede arkeolojik kazı yapılmadığından tarihiyle ilgi çok az bilgi olmakla birlikte, köye tepeden bakan ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen Okçu Kalesi, sahilde kilise kalıntıları ve Gideros'a yakınlığı, bölgenin arkeolojik açıdan zengin olduğunu gösterir.
Köyün ceviz helvası meşhurdur. Pılıçka da Gebeş'e has bir yemektir. Pılıçka bir mantı türü olup bayramlarda ve özellikle Ramazan aylarında sık yapılır. Yumurta dolması, kestane hoşafı, burma baklava, yumurtalı börek köyün damak tatları arasındadır. Ceviz helvası, çeşitli illerden ve yurt dışından yoğun talep görmektedir. Gebeş'te bayram geleneği oldukça eskilere dayanır ve günümüzde yaşatılmaya devam edilir. Ramazan ve Kurban bayramlarında, köydeki hemen her evin kapıları, tanıdık olsun veya olmasın herkese açıktır. Bayram ziyaretine gelen her misafire sofralar kurulur ve bayram yemekleri ikram edilir. Aşure bayramı ise, köy camisi önündeki meydanda şenlikler ve geleneksel oyunlar ile yapılır. Aşure, dolma kazanlarda pişirilir. Sac üzerinde börekler yapılır ve misafirlere ikram edilir. Gebeşin, yıllar içinde verdiği göçler sayesinde nüfusu giderek azalmaktadır. Özellikle kış aylarında nüfus fazlasıyla azdır. Fakat köy, bayramlar ile canlanır. Gelenekler yaşatılmaya devam etmektedir.
Kastamonu iline 146 km, Cide ilçesine 9 km uzaklıktadır. Gebeş, denize paralel bir tepenin yamacına kurulmuştur. Düz bir alan olmayışı, yerleşimin dağınık olmasına sebep olmuştur.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Bitki örtüsü sık ve ormanlıktır. Kestane, gürgen, meşe, şimşir ormanları oluşturan başlıca ağaçlardır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son yıllarda göçe bağlı, tarım ve hayvancılığın azalmasıyla turizme önem verilmiştir. Gebeş'te özellikle sahildeki yeni mahalle, villa türü modern yapılaşmasıyla, konumu ve doğal güzelliği ile bölgede cazibe merkezi olmaya başlamıştır.
Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi 2008 yılında yapılmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy sağlık ihtiyaçlarını Kumluca köyünün sağlık ocağında gidermektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve internet hattı yenilenmiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.