Covid-19 ve Beslenme Önerileri

Covid-19 ve Beslenme Önerileri

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk sağlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir. Peki bu süreçte beslenme ile bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? Sizler için yazdım..

1.Posa tüketimini artırın

Sağlıklı bir bağırsak ve güçlü bir bağışıklık sistemi için günlük 25-30 gr posa alınmalıdır. Kurubaklagiller başta olmak üzere tam tahıllı besinler, sebze ve meyveler posadan zengin besinlerdir. Öğünlerinizde posaya mutlaka yer verin.

2.Günde 2-2.5L su tüketin

Gün içerisinde yeterli miktarda su içmek toksinlerin vücuttan atılımında önemli rol oynar.

3.Beslenmenizde probiyotiklere mutlaka yer verin

Probiyotikler, bağırsağa ulaştıklarında pozitif etkileri olan canlı organizmalardır. Bu faydalı bağırsak mikroorganizmaları dış ortamdan gelen toksik maddelere karşı bağırsak duvarında koruyucu bir tabaka oluştururlar. Probiyotikler, bağırsak pH’ını düşürerek patojen mikroorganizmaların üremelerine engel olurlar.Turşu (ev yapımı), kefir, peynir,boza gibi besin kaynaklarından yeterli düzeyde ihtiyaç sağlanabilir.

4. Omega 3 yönünden zengin beslenin

Omega 3 vücutta inflamasyonu önleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirir, iyileşmeyi hızlandırır. Omega 3’ün en yoğun kaynağı balıklardır. Özellikle somon, uskumru ve hamsi gibi yağlı balıklarda bulunur. Haftada en az 2 kere balık tüketimine özen göstermelisiniz.

5.Zerdeçal ve zencefil mucizesi

Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Hem zerdeçal hem de zencefilin güçlü antiviral etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

6.Gün içinde C vitamin içeriği yüksek meyve-sebzeler tüketin!

Özellikle kış aylarında en çok ihtiyacımız olan C vitamini vücut direncini artırarak bizi hastalıklara karşı korur.Turunçgiller,karnabahar,lahana,kivi, brokoli gibi meyve ve sebzeleri tüketerek ihtiyacımızı karşılayabiliriz.Burada dikkat edilmesi gereken nokta; C vitamini vücutta depo edilemez,bu yüzden çok fazla tüketilirse emilimi azalır.

7.Soğan ve Sarımsak

Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan glutatyon,birçok hastalığa neden olan serbest radikalleri hücre içerisinde yok etmektedir.Glutatyonun üretimi için ise soğanın içinde bulunan sistein maddesinin soğan ya da sarımsak yiyerek tüketilmesi gerekir.

Diyetisyen
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum