Cumhurbaşkanı üzerlik bitkisini virüslere karşı önerdi, ülkede henüz tek vaka yok

Cumhurbaşkanı üzerlik bitkisini virüslere karşı önerdi, ülkede henüz tek vaka yok

Cumhurbaşkanı üzerlik bitkisinin virüslere karşı önerdi, ülkede henüz tek vaka yok. Erken önlem alan Türkmenistan'da şu ana kadar Kovid-19 vakası görülmedi. Peki üzerlik nedir, üzerlik otunun faydaları nelerdir?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının kayıtlara geçmediği Türkmenistan'da, dünyayı etkileyen salgınla ilgili neredeyse hiçbir açıklamanın yapılmaması dikkat çekiyor. Başbakan Yardımcısı Purli Agamıradov, Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'un yazdığı "Türkmenistan'ın şifalı bitkileri" kitabını halka tavsiye etti. Berdimuhamedov kitabında, üzerlik bitkisinin virüslere karşı etkili bir araç olduğunu, salgınla ilgili zor şartlarda üzerliğin önemini anlatıyor. Peki üzerlik nedir, üzerlik otunun faydaları nelerdir?

İran ile yoğun ticari faaliyetleri olan Türkmenistan, bu ülkede Kovid-19 vakaları görülmeye başladığı günlerde tüm sınır kapılarını kapattı. Şubat ayının sonunda alınan bu kararın ardından, ülke içinde bölgeler arası geçişler sınırlandırıldı.

Türkmenistan'da 21 Mart'taki Nevruz Bayramı kutlamaları iptal edilmedi. Bayram kutlamalarına Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile birlikte binlerce Türkmen katıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüs vakası tespit edilmediğini açıkladığı Türkmenistan'da yönetim, Kovid-19 testleri satın alıyor. Ülkedeki kurumların resmi sitelerinde, medyada, koronavirüsle ilgili neredeyse hiç açıklama yer almazken, bazı yabancı basın kuruluşları, ülkede vaka olduğunu ve devletin onu gizlediğini ileri sürdü. Türkmenistan Sağlık Bakanlığı da iddiaları yalanladı.

Üzerlik Otu Nedir? Faydaları nelerdir?

Üzerlik otu Nazarotu, Peganum African rue, Peganum isimleriylede bilinmektedir. Sedefotugiller familyasından; 30-70 cm yükseklikte, tüysüz, parçalı yapraklı, sarımsı beyaz çiçekli ve acımsı keskin kokulu bir bitkidir. Keskin kokuyu veren yağ bezleri yaprakların dallarla birleştiği yerde bulunur. Haziran ayında çiçek açan üzerlik daha sonra tohuma durur. Nohut büyüklüğündeki meyveleri yeşilden sarıya dönüşür. Sonbahara doğru olgunlaşan kapsüllerin her birinde 2-3 mm uzunlukta, üçgen piramit biçiminde, kahverengi-siyah renkte 21-22 tohum bulunur. "Peganum harmana" denilen türü Orta Anadolu'da bulunur.

Afrika, Asya ve Amerika'nın sıcak bölgelerinde yetişir. Yurdumuzda ise Orta Anadolu'da yetişir. Tohumlarının terkibinde; harmalin, harmin, harmslol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddesi vardır.

Üzerlik Otunun Faydaları

Sinir sistemini uyarır.

Balgam söktürür.

Mide ve kulunç ağrılarında faydalıdır.

Sulu egzamada şikayetleri giderir.

Halk Arasında Kullanımı : Eski Mısırlıların da nazara karşı bu bitkiyi kullandıkları, tütsü yaptıkları ve Kuzey Afrika ülkelerinde bu geleneğin hâlâ sürdüğü bilinmektedir. Mısır'daki aktarlarda üzerlik tohumu yağı afrodizyak ve kara büyüye karşı kullanılmak üzere satılır. Fas'ta da tohumlar tıbbi ve büyüsel etkinliklerde kullanılır. İran'da Zend-Avesta dininde soma adıyla geçen ve Şaman rahiplerince törenlerde kullanılan bitkinin üzerlik olduğuna ilişkin çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Günümüzde Anadolu'da da aynı inanış sürdürülmekte ve nazara karşı üzerlik tohumu yakılarak kullanılmaktadır.

ÜZERLİK TOHUMUNUN YARARLARI

- Soğuk algınlığı, grip veya nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir.

-Bağırsak da bulunan bakteri ve parazitlerini öldürülmesi için kullanılmaktadır.

- Saç dökülmesini engeller.

-Nefes darlığı sorununda tercih edilir.

-Romatizmaya iyi gelir.

-Varisleri geçirmekte oldukça yararlırdır.

-Depresyon sorununa karşı etkilidir.

-Zayıflatma özelliği vardır.

Üzerlik Tohumunu çayı nasıl yapılır?

2 su bardağı suya bir yemek kaşığı üzerlik tohumu ekleyin ve 2 dakika kaynatın. 7 dakika bekleyin ve süzdükten sonra tüketebilirsiniz.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.