Daday Dereköy Köyü

Daday Dereköy Köyü

Dereköy Köyü haberleri, Daday Dereköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Dereköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Dereköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Daday Dereköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dereköy köyü son dakika gelişmeleri, Dereköy köyüne özgü yemekler, Daday Dereköy köyünün tarihi, Dereköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dereköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dereköy, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dereköy Köyü Resimleri ve Dereköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Daday Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Daday Kastamonu Arası Kaç Km? Daday Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Daday Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Daday Köyünde doğan biri var mı? Daday Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dereköy, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür.Çok eski bir yerleşim alanıdır. Ballıdağdan gelen akarsu güzergahında kurulduğundan dereköy adını almıştır.   Daday ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta ve ilçenin kuzey batısındadır. 1845-46 yıllarına ait köyün emlak ve arazi değerlerinin tespitine ait belgelerde köyün adının Molla Köyü veya Mollaoğlu Köyü olarak kayıtlıdır. Ancak Dereköy adının Cumhuriyet döneminde verilmiş olabileceği tahmin edilmektedir. Köyde 35 hanenin varlığını da aynı kaynaktan öğreniyoruz. Bu kaynağa göre Köyün; Köçerli ve Karaolduruk isimli iki mahallesinden bahsedilmektedir.
Tarhana çorbası, ekişili plav, haluşka, banduma, saro buram, kül çöreği, turşu, pekmez, eşi gibi yemekleri meşhurdur.        Hızar adı ile anılan Köyün batısında dere kenarındaki düzlükte bir zamanlar tomrukların biçildiği hızarların yer aldığı anlaşılmaktadır. Yine hızarda bulunan toprak kerpiç yapımı için uygun olduğundan burada kerpiç yapımı gerçekleştirilmiştir.
Hızarda bulunan su değirmeni yaklaşık bir kilometre yukarı kısımdan suyun değirmen kanalı ile yaklaşık 15-20 metre yükseğe çıkarılıp oluk vasıtasıyla değirmen suluğuna verilmesi ile elde edilen su gücü ile yıllarca Köyün, mahallelerin ve komşu köylerin un, yarma, kavut gibi ürünlerinin değirmen ihtiyacını karşılamıştır. Yılda 8-9 ay çalışan bu değirmen için bu yıllarda 1-2 ay bile çalıştırmak mümkün görülmemektedir.  1970 yıllarına kadar çalışan değirmen için artık o gür su yoktur.
Köyde iki ayrı yerde kömür yapılırdı. Meşe kömürü için birisi ormanın içinde Harmancık adı verilen düzlükte, diğeri köyün alt tarafında Aşağıçay’da olmak üzere meşe kömürü yapılırdı. Her iki yerde 10-12 aile kömür yapardı. Bunun için de Dereköylülere Kömürcü lakabı takılmıştı. Bu iş de 1960 yıllarında son buldu.
Kömür yakanların çoğu kömürcülük yanında çalı süpürgesi yaparlardı. Ballıdağ eteklerinden kestikleri süpürge çalısı ve fındık çubukları ile resim gibi çok güzel süpürge bağlarlardı. Süpürgeler Cumartesi günü sırta yüklenir Daday pazarında satılır evin ihtiyaçları görülürdü.
1950 yıllarında köyde bir kar kuyusu açıldı. Kahvecilerin ihtiyacı olan kar kış aylarında bu kuyuya sıkıştırılıp üzeri saman ve çam, köknar dalları ile örtülür, yaz boyunca kesip kesip satılır ve kullanılırdı. Kar kuyusu Yatılı Bölge Okulu ile eski ilkokul arasındaydı. Buraya kar kuyusu denilirdi.
Kastamonu il merkezine 38 km, Daday ilçesine 2 km uzaklıktadır. Ballıdağ eteklerinde yerleşmiş bir yerleşim yeridir. Göçerler adıyla bir de mahallesi vardır
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Daha önceki yıllarada kömür yakma, süpürge yapımı, nalbant, kahveci, marangoz değirmencilikgibi meslekler vardı. 1950 yıllarında Köy'de 10 ailenin davar (koyun-keçi) sürüleri vardı.
Köyde ilk okul eğitmen okulu olup süresi üç yıldır. Köy içindeki eski caminin üst katı okul olarak kullanılmıştır. İlkokul 1948 yılında yapılmış 1998 yılına kadar hizmet vermiştir. Köy Tüzel kişiliğine ait arsa üzerine yapılan ve Fahri Ecevit Yatılı İlköğretim Okulu’nun temeli 1997 yılında dönemim Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam tarafından atılmıştır. İnşaat 14.000 metrekare bahçe üzerinde başlanmış ve 2000 metrekare kapalı alanla, Ekim 2000 tarihinde bitirilerek 3 kat iki birleşik blokla faaliyete girmiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.